Τραγική είναι η κατάσταση στη Νιγηρία με τις πλημμύρες που έχουν ξεσπάσει να χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες της δεκαετίας, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περίπου 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με βάση και την ενημέρωση από το υπουργείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το CNNi, από την Τρίτη, «πάνω από 1,4 εκατομμύρια άτομα είχαν εκτοπιστεί, περίπου 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, 790.254 άτομα μετακινήθηκαν από τις τοποθεσίες τους και 1.546 άτομα τραυματίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νασίρ Σάνι-Γκάρζο, μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Διαχείρισης Καταστροφών και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «45.249 σπίτια υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές, 76.168 εκτάρια (περίπου 761.680 στρέμματα) καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν μερικώς και 70.566 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων (περίπου 705.660 στρέμματα) καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει μια σημαντική αύξηση στους νεκρούς και τους ανθρώπους που εκτοπίζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες της Νιγηρίας. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA), ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της περιόδου των βροχών.

Άλλοι 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα από πνιγμό στη νοτιοανατολική πολιτεία Ανάμπρα, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τα υψηλά νερά των πλημμυρών. Νωρίτερα, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί, αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική βορειοκεντρική πολιτεία Κόγκι, όπου η πληγείσα περιοχή Ιμπάτζι βυθίστηκε πλήρως στο αποκορύφωμα των πλημμυρών που ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε τμήματα του Κόγκι και της Ανάμπρα, οι πλημμύρες είχαν φτάσει μέχρι τις στέγες των σπιτιών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο κυβερνήτης της πολιτείας Κόγκι, Αλχάτζι Γιαχάγια Μπέλο ανέφερε:

«Η πλημμύρα έχει προκαλέσει την καταστροφή της πολιτείας Κόγκι. Οι πλημμύρες στην πολιτεία Κόγκι είναι περισσότερες από κάθε άλλη πλημμύρα οπουδήποτε».

Πρόσθεσε ότι ο λόγος για το υψηλότερο επίπεδο πλημμυρών οφείλεται στη συνένωση των δύο μεγάλων ποταμών – Νίγηρα και Μπένουε – στην πολιτεία Κόγκι.

Ο Μπέλο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια με σκοπό την καταπολέμηση των πλημμυρών, λέγοντας: «Καλώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώ τον πρόεδρο [Μουχαμαντού] Μπουχαρί, καλώ την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους άλλους οργανισμούς-χορηγούς να έρθουν σε βοήθεια».

Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις και η απελευθέρωση πλεονάζοντος νερού από ένα φράγμα στο γειτονικό Καμερούν συνέβαλαν στις πλημμύρες στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, οι πλημμύρες φέτος ήταν παρόμοιες με την τελευταία μεγάλη πλημμύρα στη Νιγηρία το 2012, από την οποία σκοτώθηκαν 363 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 600.000. Η πλημμύρα του 2012 ανήλθε στο επίπεδο των 12,84 μέτρων (42 πόδια), ενώ η τελευταία πλημμύρα μετρήθηκε στα 13,22 μέτρα (43 πόδια).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις