Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα: Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν από σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην Αίγυπτο για να μετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) με στόχο να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να δοθεί βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Περίπου 110 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να πάρουν τον λόγο στο Σαρμ ελ Σέιχ, την ώρα που αυξάνονται οι κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος: η εισβολή στην Ουκρανία, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και η απειλή ύφεσης, η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί τον πλανήτη να στραφεί και πάλι στα ορυκτά καύσιμα, η επισιτιστική κρίση.

Όλες αυτές οι προκλήσεις κινδυνεύουν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές επιπτώσεις της οποίας έγιναν έντονα αισθητές το 2022: καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία.

Δείτε ζωντανά

Υποχώρηση

«Όλες οι κρίσεις είναι σημαντικές, αλλά καμία δεν έχει τέτοιες επιπτώσεις» όπως η κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας «θα επιδεινωθούν», τόνισε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, κατά την επίσημη έναρξη της COP27 ο Σάιμον Στιλ επικεφαλής του ΟΗΕ- Κλίμα.

Ωστόσο οι χώρες βρίσκονται πολύ μακριά από το να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανική εποχή, ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Όμως ακόμη κι αν οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 5% με 10%, γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.

Και με τις τρέχουσες πολιτικές το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένδειξη της «υποχώρησης» που πολλοί λένε ότι φοβούνται είναι το γεγονός ότι μόλις 29 χώρες κατέθεσαν μετά την COP του 2021 σχέδια για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αν και όλες είχαν υιοθετήσει μια «συμφωνία» που τις καλούσε να το πράξουν.

Άλλο ένα φλέγον ζήτημα είναι η παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και συμβάλλουν πολύ λίγο σε αυτή.

Χθες αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην COP27 συμφώνησαν να εντάξουν για πρώτη φορά στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης το ακανθώδες θέμα της παροχής αποζημίωσης προς τις φτωχές χώρες για τις ζημιές που υφίστανται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στη διάρκεια της COP27 δεν αναμένεται να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με ορίζοντα το 2024.

«Τηρήστε τις υποσχέσεις σας για το κλίμα», θα προτρέψει ο Σούνακ τους ηγέτες στην COP27

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή ομιλία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα για να προτρέψει τους ηγέτες ανά τον κόσμο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του περασμένου μήνα, είχε αρχικά δηλώσει ότι θα ήταν πολύ απασχολημένος με τη ρύθμιση των πιεστικών οικονομικών θεμάτων στο εσωτερικό της χώρας του για να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, προκαλώντας επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους και ακτιβιστές για το κλίμα.

Τώρα, όπως και περισσότεροι από 100 ηγέτες, θα απευθυνθεί και αυτός στη διάσκεψη.

Ο Σούνακ αναμένεται να προτρέψει τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην COP26 που είχε διεξαχθεί στην Γλασκώβη στην Σκωτία πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα του, που φιλοξενούσε την σύνοδο, συνέβαλε στην σύναψη ευρείας κλίμακας συμφωνίας για το κλίμα, μεγάλο μέρος της οποίας δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

“Ο κόσμος συνέκλινε στην Γλασκώβη σε μια τελευταία ευκαιρία για την δημιουργία σχεδίου που θα περιορίσει τις ανόδους της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό. Το ερώτημα σήμερα είναι: μπορούμε να συγκεντρώσουμε την συλλογική βούληση για να εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις;”, θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του εκ των προτέρων.

Οι πιθανότητες φαίνονται λίγες. Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του Οκτωβρίου επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέτουν τον πλανήτη σε πορεία για μέση άνοδο της θερμοκρασίας 2,8 βαθμών Κελσίου αυτόν τον αιώνα, μετά την “επώδυνα ανεπαρκή” πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο Σούνακ θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Απόντες

Η σύνοδος θα διεξαχθεί με δύο μεγάλους απόντες: τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο Σαρμ ελ Σέιχ στις 11 Νοεμβρίου.

Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Σι και ο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις