Συναγερμό έχει σημάνει η ΕΜΥ, η οποία με νέο έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων την Τρίτη (22/11) αναφέρεται στην επικαιροποίηση της καιρικής κατάστασης.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ στο νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία:

«Επιβεβαιώνονται τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα που παρουσιάσαμε στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας και το οποίο έχει προκαλέσει εκρηκτική κυκλογέννεση στον κόλπο της Γένοβας.

Ήδη η και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας έχει εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση με κυριότερα χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες όπως αναφέρονται και στο Ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποιήσεων Meteoalarm.

Στη χώρα μας πέρα του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης που εκδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και το οποίο ανανεώνεται ανά 12ωρο, ισχύει και δελτίο θυελλωδών ανέμων (gale) με τοπικά 8 με 9 μποφόρ στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Στο παραπάνω βίντεο που συνοδεύει το tweet μπορούμε να διακρίνουμε την ενίσχυση του χαμηλού με την ονομασία «Denise» το οποίο σημείωσε βάθυνση της τάξεως 20hPa σε 24 ώρες δίνοντας του το επίσημο χαρακτηρισμό ενός «εκρηκτικού χαμηλού».

Το σύστημα αυτό από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022, όταν αρχίζει να επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας, μας δίνει μόνο μέχρι πορτοκαλί σήματα ύψους βροχόπτωσης καθώς ουσιαστικά αρχίζει να παρουσιάζει προοδευτική εξασθένηση, η οποία διακρίνεται στο παραπάνω βίντεο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πέρασμα της μετωπικής επιφάνειας που μπορεί σε μικρό χρόνο να προκαλέσει μεγάλες ραγδαιότητες βροχής.

Στο βίντεο επίσης παρουσιάζονται και οι περιοχές με τον χρωματικό δείκτη Meteoalarm καθώς και ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) o ο ποίος μας δείχνει το πόσο ακραίο (extreme) είναι το φαινόμενο ή όχι με αρκετά εύληπτο τρόπο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού μπορείτε να βρείτε στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ (ΕΔΩ) και στο Twiiter της υπηρεσίας (@EMY_HNMS). Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο».

Το νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία υπογράφει ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις