Πριν από λίγους μήνες οι ερευνητές του timeanddate θέλησαν να ελέγξουν την ορθότητα μίας θεωρίας που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία στις 8 Ιουλίου, το 99% του πληθυσμού είχε ηλιακό φως στις 11.15 UCT (συντονισμένη παγκόσμια ώρα). Η θεωρία επιβεβαιώθηκε εν μέρει.

Έτσι, θέλησαν να δουν πότε θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή, ποια ημέρα του 2022 θα βυθιζόταν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Γης.

Η ομάδα της timeanddate έβαλε στους υπολογιστές όλα τα δεδομένα αναφορικά με τον ήλιο. Από τους υπολογισμούς που έγιναν διαπίστωσαν πως στις 19.56 UCT (21.56 ώρα Ελλάδος) της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου για το 89.92% θα επικρατεί σκότος.

Η νύχτα θα έχει πέσει ταυτόχρονα σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι εναλλακτικές ημερομηνίες

Υπάρχουν και εναλλακτικές για την ημέρα του σκότους. Αυτές είναι η 21η και η 27η του Δεκέμβρη.

Το «μέγιστο σκοτάδι» θέλει τον ήλιο να βρίσκεται τουλάχιστον 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Εάν η γωνία είναι μικρότερη από 18 μοίρες, είναι λυκόφως.

Αυτή είναι η ώρα που το έμμεσο φως του ήλιου φωτίζει τον ουρανό σε κάποιο βαθμό -το πρωί και το βράδυ. Το πιο σκοτεινό από τα τρία στάδια του λυκόφωτος -το αστρονομικό λυκόφως, με τα άλλα να είναι το ναυτικό και το αστικό, όταν ο ουρανός είναι αισθητά πιο φωτεινός, χωρίς άμεσο ηλιακό φως- δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου από τη νύχτα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις