Έκθεση Deutsche Bank:  Μετά από μια σχεδόν δεκαετή χαμηλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η D.B  τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, όπως επισημαίνει, με τις επιδόσεις της να ξεπερνούν σταδιακά την ευρωζώνη το 2019 (προ πανδημίας), αλλά, το 2020, η πανδημία επιβάρυνε πολύ την ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -8,8% το 2020 έναντι -6,5% της Ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη συμβολή των βιομηχανιών που σχετίζονται με τον τουρισμό στο συνολικό ΑΕΠ (πάνω από 20% προ Covid), με τον κλάδο να υποχωρεί κατά περισσότερο από 60% το 2020.

Ως αποτέλεσμα, η ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πιθανό να είναι υψηλότερη σε σχέση με την ευρωζώνη, δεδομένου ότι η οικονομία άνοιξε και οι περιορισμοί κινητικότητας άρθηκαν, οδηγώντας σε άνοδο των ταξιδιών.

Η Deutsche Bank προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ +8,7% το 2021, έναντι 5,1% της Ευρωζώνης. Αυτό ομαλοποιείται σε περίπου 3,8% έναντι 2,8% της Ευρωζώνης το 2023.

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Deutsche Bank, βρίσκονται στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου αλλά βαίνουν προς την κερδοφορία. Οι φόβοι για την ρευστότητα έχουν παρέλθει, το κόστος κινδύνου μειώνεται σταδιακά, ο δανεισμός αυξάνεται, η  οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας βοηθά στο κλίμα, και η κερδοφορία έχει αυξητική τάση επίσης.

alpha bank

όσο για τις μετοχές των τραπεζών, οι νέες τιμές στόχοι είναι κατά την έκθεση:

  • Alpha Bank 1,55 ευρώ (με σύσταση buy)
  • Εθνική Τράπεζα 4,5 ευρώ (με σύσταση buy)
  • Τράπεζα Πειραιώς 1,55 ευρώ (με σύσταση Hold)
  • Eurobank 1,15 ευρώ για την  (από 0,80 ευρώ πριν με σύσταση Hold)

Να σημειωθεί ότι, η Deutsche Bank κάλυπτε μόνον την Eurobank και πλέον καλύπτει το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών προεξοφλόντας ισχυρή απόδοση των προμηθειών για αυτές. Η αναλογία κόστους – εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα συγκλίνει στο 50% περίπου έως το 2024, χάρη σε μια περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις