Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και των Βουλευτών και Βουλευτριών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αμανατίδη, Δώρας Αυγέρη, Χρήστου Γιαννούλη, Κωνσταντίνου Ζουράρι, Κατερίνας Νοτοπούλου, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την άρνηση αύξησης μισθών και παροχών, τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην εταιρεία Lidl, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν:

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, οι πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, ενώ σύμφωνα με σχετικά στοιχεία η ανάπτυξη του κλάδου κατά το πρώτο έτος της πανδημίας αποτέλεσε την υψηλότερη ετήσια μεταβολή της τελευταίας πενταετίας. Ειδικότερα, η εταιρεία Lidl έχει καταγράψει ρεκόρ κερδών, σε σημείο μάλιστα που της επιβλήθηκε πρόστιμο 650.000€ για αισχροκέρδεια.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η συνεχής αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, στην Ελλάδα, τον Απρίλιο τ.ε. άγγιξε το 9,4% και αναμένεται τον Μάιο να ξεπεράσει το 10%, και οι κυβερνητικές επιλογές έχουν γονατίσει την κοινωνία. Οι επιπτώσεις αυτές επιδεινώνονται και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, η εταιρεία Lidl, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί ως “κορυφαίος εργοδότης” σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρνείται να εξασφαλίσει στους εργαζομένους της ένα ανεκτό επίπεδο μισθών. Ειδικότερα, αρνείται να δώσει αύξηση 2% και οποιαδήποτε άλλη παροχή, όπως είναι η διατακτική σίτισης, με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με κίνδυνο για την υγεία τους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας. Αντ’ αυτού, η διοίκηση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σε αδιανόητες και απαράδεκτες απεργοσπαστικές κινήσεις, όπως μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα χρησιμοποιώντας ψευδείς δικαιολογίες (πχ κάλυψη αναγκών λόγω νόσησης εργαζομένων με covid κλπ), αλλά και σε προσλήψεις εργολαβικών εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εκμεταλλευόμενη την ανασφαλή εργασιακή τους σχέση και τον φόβο της απόλυσης

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνία δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση, την αλματώδη αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από την άρνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις αντεργατικές ρυθμίσεις και επιλογές, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απαξίωση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών πλήττει τους εργαζόμενους και διαμορφώνει συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση της εταιρείας Lidl παρά τα υψηλά κέρδη της αρνείται να αυξήσει τους μισθούς και τις εργασιακές παροχές με συλλογική σύμβαση εργασίας και επιστρατεύει αυταρχικές και εκβιαστικές πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων.

ΣΥΡΙ

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μισθοί και οι παροχές των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία;

2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει προς την διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να σταματήσουν οι απεργοσπαστικές πρακτικές και να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση;

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις