Ανησυχία και οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του Έλον Μασκ να μειώσει στο μισό το προσωπικό του Twitter με το που ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας.

Κι αυτό, κυρίως λόγω του τρόπου που μεθοδεύτηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Συγκεκριμένα εστάλη ένα email που ενημέρωνε τους υπαλλήλους ότι τις επόμενες ώρες θα μάθουν αν θα απολυθούν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται τον αμερικανικό τεχνολογικό ιστότοπο Insider, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πράγματι εστάλη στους άτυχους υπαλλήλους ανέφερε λακωνικά: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία».

Ακόμα δεν είναι βέβαιο το ποσό που εξοικονομεί η εταιρεία με τις απολύσεις αυτές. Είναι σίγουρα μεγάλο, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter πιστεύεται ότι θέλει να μειώσει δραστικά το κόστος της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της πλατφόρμας αξίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, αφού έγραψε στο Twitter «πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς με κάποιο τρόπο».

To mail που έλαβαν όσοι απολύθηκαν από το Twitter

Γεια σας,

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, το Twitter πραγματοποιεί μείωση του εργατικού δυναμικού με σκοπό να φτιαχτεί μια εταιρεία πιο υγιής.

Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες και με λύπη γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι ο ρόλος σας στο Twitter έχει επηρεαστεί.

Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία, ωστόσο, θα παραμείνετε απασχολούμενοι στο Twitter και θα λαμβάνετε αποζημίωση και παροχές μέχρι την ημερομηνία αποχώρησής σας στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, θα βρίσκεστε σε περίοδο άδειας και η πρόσβασή σας στα συστήματα του Twitter θα απενεργοποιηθεί.

Παρόλο που δεν αναμένεται να εργαστείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου αδείας, εξακολουθείτε να υποχρεούστε να συμμορφώνεστε με όλες τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του εγχειριδίου για τους εργαζόμενους και του κώδικα συμπεριφοράς.

Εντός μίας εβδομάδας, θα λάβετε λεπτομέρειες σχετικά με την προσφορά αποζημίωσης και τους οικονομικούς πόρους που επεκτείνονται πέραν της περιόδου αδείας.

Εκείνη τη στιγμή θα λάβετε επίσης μια συμφωνία αποχώρησης και αποδέσμευσης από αξιώσεις και άλλα στοιχεία για την αποχώρηση από την εργασία.

Το mail που έλαβαν όσοι παραμένουν στην εταιρεία

Γεια σας,

Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης και για την αφοσίωσή σας στο σημαντικό έργο που επιτελείτε στο Twitter. Σας στέλνουμε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να επιβεβαιώσουμε ότι η απασχόλησή σας δεν επηρεάζεται από τη σημερινή μείωση του εργατικού δυναμικού.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο Ελον Μασκ πέρασε χρόνο με διάφορους υπαλλήλους, πελάτες, συνεργάτες, φορείς χάραξης πολιτικής και χρήστες του Twitter. Ανυπομονεί να επικοινωνήσει σύντομα με όλους για το όραμά του για την εταιρεία. Γνωρίζουμε ότι πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σημειώστε ότι μέχρι τη Δευτέρα, το Birdhouse είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας, τα κτίρια των γραφείων μας είναι προσωρινά κλειστά και η πρόσβαση με κάρτες έχει ανασταλεί προσωρινά. Τα γραφεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου.

Σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να επιδεικνύετε σεβασμό στους συναδέλφους που επηρεάζονται καθώς γίνονται αυτές τις αλλαγές. Ως υπενθύμιση, αναμένουμε να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τον κώδικα της εταιρείας, αποφεύγοντας να συζητάτε εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον Τύπο ή αλλού.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για το συναρπαστικό μέλλον του Twitter.

Με ομαδική αγωγή απαντούν οι απολυμένοι

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους κατέθεσαν ομαδική αγωγή την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο εις βάρος των απολύσεων κατηγορώντας τον Μασκ ότι δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως, κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και της Καλιφόρνια.

Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (Worker Adjustment and Retraining Notification Act – WARN Act) απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι με την αγωγή τους ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που θα απαιτεί από το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN και θα της απαγορεύει να ζητά από τους υπαλλήλους της να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε νομικές αγωγές.

«Καταθέσαμε τη μήνυση σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αποποιούνται των δικαιωμάτων τους και ότι έχουν μια οδό για να τα διεκδικήσουν», δήλωσε η Σάνον Λις-Ριόρνταν, η δικηγόρος που υπέβαλε την μήνυση.

Η ίδια είχε μηνύσει και την Tesla για παρόμοιες αξιώσεις τον Ιούνιο, όταν ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού. Η Tesla είχε κερδίσει την εκδίκαση εκείνης της υπόθεσης, με δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους σε διαιτησία κεκλεισμένων των θυρών αντί σε ανοιχτό δικαστήριο.

Άδεια γραφεία

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών» ανέφερε η καλιφορνέζικη εταιρεία σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μέλη του προσωπικού ανέφεραν ότι τούς είχαν κόψει από τους λογαριασμούς εργασίας τους και τούς είχαν κλειδώσει τους φορητούς υπολογιστές τους και τα εταιρικά κινητά.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως περιγράφει η Daily Mail, ότι τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Λονδίνο, στο Piccadilly CIrcus, όπου εργάζονται περίπου 1.000 άτομα ήταν έρημα χθες, με τους εργαζομένους να παραμένουν σπίτια τους απορρώντας για το μέλλον τους.

Στο εσωτερικό του κτιρίου όπως γλαφυρά περιγράφει η Daily Mail, κάθε ένδειξη ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε κάποτε ζωή στο κτίριο, είχε σβηστεί.

Οι ομάδες που απολύθηκαν και οι επιπτώσεις της κίνησης του Μασκ

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο Έλον Μασκ επέλεξε να απολύσει την ομάδα επιμελητών διατήρησης της πλατφόρμας από παραπληροφόρηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν της ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter και ένας νυν υπάλληλος προειδοποίησαν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος γύρω από τις εκλογές, καθώς πλήττουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των trending θεμάτων και για τη μηχανική πλευρά της «υγείας των χρηστών», η οποία λειτουργεί με την εποπτεία περιεχομένου και την ακεραιότητα του ιστότοπου.

Οι περικοπές φάνηκε να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους των οποίων η δουλειά ήταν να εμποδίζουν το Twitter να κατακλύζεται από απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως συμπεριφορά μίσους και στοχευμένη παρενόχληση, ανέφεραν οι επτά πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Καυστικό σχόλιο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Παρασκευή (4/11) τον Έλον Μασκ, λέγοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που «μεταδίδει ψέματα σε όλο τον κόσμο».

«Ο Έλον Μασκ πήγε και αγόρασε ένα μέσο που μεταδίδει ψέματα σε όλο τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος σε έναν έρανο των Δημοκρατικών στο Rosemont του Ιλινόις, λίγο έξω από το Σικάγο, σύμφωνα με αναφορές.

«Δεν υπάρχουν πλέον συντάκτες στην Αμερική», πρόσθεσε σύμφωνα με το CNNi.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις