Εξελίξεις μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, καθώς δύο κορυφαία στελέχη της είναι αντιμέτωπα με μήνυση από μετόχους, που τους κατηγορούν ότι απέκρυψαν πώς η αύξηση των επιτοκίων θα άφηνε εκτός την τράπεζα από την Κακιφόρνια.

Υπενθυμίζεται ότι, η Silicon Valley Bank πτώχευσε την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε φυγή καταθέσεων, το λεγόμενο bank run.

Η ομαδική αγωγή κατά της SVB, του Διευθύνοντος Συμβούλου, Greg Becker, και του επικεφαλής Οικονομικών, Daniel Beck, κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει το Reuters, είναι η πρώτη από τις πολλές πιθανές αγωγές σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, για την οποία επενέβησαν οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, έπειτα από ένα κύμα αναλήψεων στις καταθέσεις.

Η SVB είχε εκπλήξει την αγορά δύο ημέρες νωρίτερα, αποκαλύπτοντας ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων έπειτα από φόρους από επενδυτικές πωλήσεις και ότι σχεδίαζε να αντλήσει κεφάλαια, καθώς προσπαθούσε να καλύψει τα αιτήματα εξαγοράς.

Η Silicon Valley Bank είχε εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 175,4 δισ. δολαρίων πριν από την κατάρρευσή της, στη μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κατάρρευσή της έχει πυροδοτήσει φόβους για μετάδοση μεταξύ άλλων δανειστών, που εξυπηρετούν επίσης πλούσιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και εταιρειών, οι οποίες υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και μεγάλων περιφερειακών τραπεζών.

Η μήνυση

Στη μήνυση της Δευτέρας (13/3), οι μέτοχοι με επικεφαλής τον Chandra Vanipenta αναφέρουν ότι η SVB με έδρα τη Santa Clara της Καλιφόρνια δεν αποκάλυψε πώς η αύξηση των επιτοκίων θα υπονόμευε το επιχειρηματικό της μοντέλο και θα την άφηνε σε χειρότερη θέση από τις τράπεζες με διαφορετικές πελατειακές βάσεις.

Η αγωγή ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση για τους επενδυτές της SVB, μεταξύ 16 Ιουνίου 2021 και 10 Μαρτίου 2023. Η SVB δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα διερευνήσει εναλλακτικές στρατηγικές για ό,τι έχει απομείνει από την εταιρεία, η οποία πλέον δεν έχει ως κύρια την τραπεζική της δραστηριότητα.

Η υπόθεση είναι Vanipenta κατά SVB Financial Group et al, στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, με αριθμό 23-01097.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις