Οι διαχειριστές επενδύσεων έχουν ξεσηκωθεί για τα σχέδια των αρμοδίων αρχών να αναθεωρήσουν τους κανόνες γύρω από τα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνουν την επιλογή μετοχών και απειλούν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να πατάξει το παραπλανητικό μάρκετινγκ απαιτώντας από τα αμοιβαία κεφάλαια να αποδεικνύουν ότι το 80% των συμμετοχών τους ταιριάζει με τα ονόματά τους. Η πρόταση από τον πρόεδρο Γκάρι Γκένσλερ θα εφαρμοστεί σε όλα, από τα “βασικά” και “αναπτυξιακά” κεφάλαια έως εκείνα που ισχυρίζονται ότι επενδύουν σε “αμαρτωλές μετοχές” ή ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε “ESG” – περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς επενδυτικούς παράγοντες. Αυτός ο “κανόνας των ονομάτων” υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, αλλά εφαρμοζόταν κυρίως σε συγκεκριμένους όρους όπως “ομόλογα” ή “μετοχές” και απέκλειε ρητά τις θεματικές επενδυτικές στρατηγικές.

Οι ομάδες καταναλωτών λένε ότι ο διευρυμένος κανόνας είναι επειγόντως αναγκαίος για να αντιμετωπιστούν τα κεφάλαια που μετονομάζονται σε “ESG” χωρίς να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στις επενδυτικές τους στρατηγικές και εκείνα που απομακρύνονται από τον διαφημιζόμενο σκοπό τους.

“Υποστηρίζουμε ολόψυχα αυτή την πρόταση”, δήλωσε ο Stephen Hall, νομικός διευθυντής της Better Markets, μιας ομάδας χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης. “Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κεφάλαιά τους επενδύονται με τον τρόπο που περιμένουν. Το όνομα είναι μια πολύ ισχυρή επιρροή”.

Περισσότερες από 105 εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδυτές έχουν καταθέσει δημόσια σχόλια σχετικά με την πρόταση πριν από την προθεσμία της επόμενης εβδομάδας και οι αξιωματούχοι της SEC ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν 11 συναντήσεις με ομάδες του κλάδου. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υποστήριξαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη δέσμευση των αμοιβαίων κεφαλαίων σε έναν συγκεκριμένο ορισμό αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων και την καθημερινή τους τήρηση σε αυτόν. Έννοιες όπως το “εισόδημα” ή η “αξία” ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και η δέσμευση ενός ταμείου σε μια συγκεκριμένη μέτρηση ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπούν τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια σε δοξασμένα προϊόντα παρακολούθησης, είπαν.

Η Fidelity, εν τω μεταξύ, έγραψε ότι ανησυχεί για το μέρος του κανόνα που δίνει στα αμοιβαία κεφάλαια που δεν συμμορφώνονται με τον κανόνα του 80% 30 ημέρες για να διορθώσουν την κατάσταση. “Προβλέποντας ένα άκαμπτο σύνολο προϋποθέσεων, η Επιτροπή μπορεί να παρεμποδίζει ακούσια την ικανότητα ενός αμοιβαίου κεφαλαίου να ανταποκριθεί σε νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις”, έγραψε ο όμιλος αμοιβαίων κεφαλαίων, υποστηρίζοντας ότι 180 ημέρες θα ήταν καταλληλότερες.

H Investment Company Institute, η κύρια ομάδα πίεσης του κλάδου, δήλωσε ότι ο προτεινόμενος κανόνας θα αυξήσει το κόστος επειδή το 92% των αμοιβαίων κεφαλαίων θα πρέπει να αναπτύξουν νέα συστήματα για την παρακολούθηση της καθημερινής συμμόρφωσης. Οι εκτιμήσεις της ίδιας της SEC ανεβάζουν το κόστος για τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων σε έως και 5 δισ. δολάρια. Ο οργανισμός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις