Η νέα χρηματοδότηση, ύψους 380 εκατ. ευρώ για 168 νέα πράσινα έργα σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί αύξηση κατά 27 % σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου έτους και αναμένεται α κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 562 εκατ. ευρώ.

Τα έργα LIFE βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, επιτυγχάνοντας τους κλιματικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς της στόχους. Στηρίζουν τη βιοποικιλότητα, την αποκατάσταση της φύσης και μια κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν αποτελεί αύξηση κατά 27 % σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προηγούμενου έτους και αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 562 εκατ. ευρώ. Έργα από όλες σχεδόν τις χώρες της Ένωσης θα επωφεληθούν, στο πλαίσιο τεσσάρων υποπρογραμμάτων:

  • φύση και βιοποικιλότητα
  • κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής
  • μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν
  • μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Πρόγραμμα LIFE

Είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Έχει υλοποιήσει πράσινες ιδέες από το 1992 και, μέχρι σήμερα, έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 5.500 έργα. Για την περίοδο 2021–2027, η Κομισιόν αύξησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος LIFE κατά σχεδόν 60 %, μέχρι το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει και το νέο υποπρόγραμμα για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις