Ύστερα από ένα χρόνο αναβολής λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, απόψε το βράδυ της Παρασκευής 11/6/21 η πρώτη σέντρα θα είναι γεγονός. Όπως είναι λογικό, ο ενθουσιασμός που επικρατεί είναι μεγάλος ενώ τα στοιχήματα για το ποιος θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, δίνουν και παίρνουν. Η Goldman Sachs, προχώρησε σε μια ξεχωριστή, μαθηματική πρόβλεψη, δημιουργώντας ένα στατιστικό μοντέλο που «δείχνει» ποιος θα είναι ο νικητής της διοργάνωσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω πρόβλεψη διαφέρει πολύ από εκείνες που είχαμε δει άλλα χρόνια σε Μουντιάλ και Euro, που χταποδάκια, παπαγάλοι και κάθε λογής ζωάκια έδιναν τα δικά του αποτελέσματα…

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, καταρχήν μοντελοποίησαν τον αριθμό των γκολ που σκόραρε κάθε ομάδα αντλώντας στοιχεία από το σύνολο των δεδομένων των διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1980.

Κατέληξαν ότι ο αριθμός αυτός καθορίζεται:
1) Τη δυναμικότητα της ομάδας (μετρούμενη με το World Football Elo Rating),
2) Τα γκολ που σημείωσε και δέχτηκε κάθε ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια (μια αποτύπωση του momentum ),
3) Το πλεονέκτημα της έδρας (που αποτιμάται σε 0,4 γκολ ανά παιχνίδι) και
4) Τον «παράγοντα του τουρνουά» (σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες χώρες έχουν καλύτερη απόδοση στα τουρνουά σε σύγκριση με την βαθμολογία τους).

Στη συνέχεια, η Goldman εφάρμοσε το μοντέλο της στο τουρνουά προβλέποντας ότι το Βέλγιο θα κερδίσει το Euro για πρώτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας της Ιταλία στις 11 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο λόγος που προβλέπεται ως νικητής το Βέλγιο, είναι κυρίως η υψηλή βαθμολογία του στην κλίμακα Elo. Ωστόσο η ανάλυση αναφέρει ότι οι διαφορές μεταξύ Βελγίου, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, είναι μικρές, επομένως αυτή είναι και η προβλεπόμενη τετράδα των ημιτελικών.

Τα απροσδόκητα ευρήματα

Το μοντέλο στατιστικής της Goldman ανέδειξε και κάποια απροσδόκητα ευρήματα :

Η Γερμανία θα καταταγεί πρώτη στο γκρουπ της (με δεύτερη τη Γαλλία) αλλά θα χάσει από την Αγγλία στο Γουέμπλει στη φάση των 16.
Η Δανία αναμένεται να έχει πολύ καλή πορεία στο τουρνουά, επικρατώντας στο γκρουπ της, αλλά προβλέπεται να χάσει από την Πορτογαλία στα προημιτελικά.
Η Γαλλία παρότι ως παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει υψηλό σκορ στην κλίμακα Elo, βρίσκεται σε γκρουπ μεγάλης δυναμικότητας, δεν διαθέτει το αβαντάζ της έδρας και έχει αρνητικό momentum στα τελευταία παιχνίδια.

Σε σύγκριση με τις αποδόσεις στοιχημάτων, το στατιστικό μοντέλο της Goldman ευνοεί το Βέλγιο και δίνει χαμηλότερες πιθανότητες στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις