«Η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ – Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «είμαστε γείτονες με χώρες της Β. Αφρικής και της Μεσογείου» και ότι «έχουμε πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», όπως μεταξύ άλλων, για τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα».

«Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής».

Συναντήσεις με Καντάφι και Ερντογάν

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας – το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται σήμερα στη Σύνοδο, με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότερα