Όταν σκέφτεται κανείς το ινδικό φαγητό, φαντάζεται ότι θα είναι πολύ καυτερό και βαρύ. Και όμως! Η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά, περίπου 5.000 χρόνια πριν. Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκε σταδιακά με τις εναλλαγές των διαφόρων πληθυσμών μέχρι να πάρει την μορφή που έχει σήμερα.
Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά όπως κάρυ, κάρδαμο, κύμινο, κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή τούρμερικ), πιπερόριζα (τζίντζερ), σκόρδο, κορίανδρο, καυτερή πιπεριά (τσίλι), το περίφημο garam masala (ζεστό μείγμα), γαρύφαλλο, κανέλλα, κλπ.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Για τον λόγο αυτό οι κατηγορίες των φαγητών και των μπαχαρικών χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από την Αγιουρβέδα (αρχαία παραδοσιακή ινδική ιατρική).
Οι Ινδοί από την παράδοσή τους, αγαπούν και σέβονται πάρα πολύ όλα τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν, και τα τιμούν σαν ξεχωριστές οντότητες το καθένα. Γνωρίζουν καλά πώς συμπεριφέρεται το καθένα στο συγκεκριμένο φαγητό που μαγειρεύεται, γι’αυτό και το προσθέτουν την κατάλληλη στιγμή. Για τους Ινδούς η παρασκευή του φαγητού είναι μια τελετουργία. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να επιλέξει πόσο καυτερό επιθυμεί να είναι το φαγητό του, καθώς όλα παρασκευάζονται επιτόπου!
Το “Ταντούρι” είναι παραδοσιακός ινδικός φούρνος. Το εσωτερικό του είναι φτιαγμένο από πηλό, και το εξωτερικό του από σίδερο. Μέσα στο ταντούρι ψήνονται με τον παραδοσιακό τρόπο κοτόπουλο, γαρίδες, κεμπάπ, κλπ. αφού προηγουμένως έχουν μαριναριστεί σε μπαχαρικά. Το “Ναν” είναι η παραδοσιακή ινδική πίτα. Αυτή η πίτα ζυμώνεται και ψήνεται στα τοιχώματα του ταντούρι μέσα σε πολύ λίγα λεπτά και σερβίρεται πάντα φρέσκια και ζεστή για να την απολαύσετε!
Πηγή: www.redelephantathens.gr
Γιάννης Πλατής ([email protected])
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις