Ημέρες της δεκαετίας του 60 ξαναζεί η Αστόρια της Νέας Υόρκης όπου όλο και περισσότεροι Έλληνες βρίσκουν “καταφύγιο” από την κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Η προσαρμογή είναι πολύ πιο εύκολη καθώς η περιοχή μοιάζει με “ελληνικό χωριό“, όπως λένε ορισμένοι.

Δημοσιογράφος της New York Daily News μιλά με τον μάνατζερ “ελληνικού” σούπερ μάρκετ, τον Δημήτρη Πίνο, ο οποίος βρίσκεται στην Αστόρια εδώ και 33 χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν έχει δει τόσους νεοφερμένους Έλληνες όσο το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει κάθε ημέρα έρχονται περίπου 10 άτομα, κυρίως για να ρωτήσουν αν υπάρχει διαθέσιμη κάποια θέση εργασίας, πράγμα που του δημιουργεί έκπληξη.

Στο νέο κύμα μεταναστών περιλαμβάνονται κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα και πτυχιούχοι που επιδιώκουν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, αφού βρίσκουν κλειστές τις πόρτες στην πατρίδα τους.

Ο δημοσιογράφος μιλά με την Θεσσαλονικιά Δανάη Βασιλειάδου που ήλθε στο Κουίνς πριν από τρεις μήνες και αναφέρει ότι μέχρι να βρει δουλειά, η ελληνική κοινότητα της προσφέρει στήριξη.

“Δεν νιώθω σαν να μετανάστευσα, αλλά σαν να βρίσκομαι σε ένα ελληνικό χωριό” αναφέρει η 25χρονη. “Όλοι εδώ είναι Έλληνες και όλα τα μαγαζιά ελληνικά” σημειώνει.

Ο 22χρονος Γιώργος Χατζόπουλος ήλθε στην Αστόρια από τα αθηναϊκά προάστια πριν από τρία χρόνια για να σπουδάσει και ζει κοντά στους μετανάστες παππούδες του. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται σε διάφορες δουλειές για να συντηρείται.

“Εδώ κάνω πράγματα που δεν θα μπορούσα να κάνω στην Ελλάδα. Μπορώ να έχω ένα διαμέρισμα, ένα αυτοκίνητο. Μπορώ να πληρώνω τα δίδακτρα” αναφέρει ο νεαρός που παράλληλα στέλνει χρήματα και στο σπίτι του στην Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το πρώτο κύμα Ελλήνων προσφύγων σημειώθηκε τη δεκαετία του 1920 και το δεύτερο τη δεκαετία του 60 και του 70. Τον προηγούμενο χρόνο περίπου 5.000 Έλληνες έφτασαν στην Αστόρια, αριθμός υπερδιπλάσιος των 2.000 μεταναστών από την Ελλάδα που ήταν ο μέσος όρος ανά χρόνο προ της κρίσης.

Αρκετοί κάνουν χρήση του προγράμματος χορήγησης βίζας του αμερικανικού κράτους που τους παρέχει διαμονή τριών μηνών και έρχονται για να διαπιστώσουν αν μπορούν να χτίσουν στην Αστόρια το μέλλον τους, άλλοι έρχονται με τουριστικές ή φοιτητικές βίζες.


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι νέοι μετανάστες είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, γενικά επαγγελματίες και πτυχιούχοι.

Πηγή και φωτογραφία από New York Daily News

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις