Το νέο του λεξικό, με τίτλο «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής» παρουσίασε την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου ο διακεκριμένος καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

«Όλοι μας σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας. Η γλώσσα είναι το έργο ζωής μας» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης ξεκινώντας την παρουσίαση του λεξικού.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου του έργου τόνισε πως το λεξικό «αυτή τη φορά στρέφεται στον καμβά των λαθών: Στη χρήση των γραμματικών τύπων που δυσκολεύουν τον προσεκτικό και ευαίσθητο ομιλητή» και είναι ένα βιβλίο που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ανήκει στο… ράφι, αλλά μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του στο κρεβάτι το βράδυ προτού κοιμηθεί για να χαθεί στον πνευματικό πλούτο των λέξεων».

«Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα λεξικό που απευθύνεται σε όλους. Σε όσους αναρωτιούνται “Γιατί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο γράφεται με -ι- αλλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με -ει-; Ποιό είναι το σωστό: της τρόικα ή της τρόικας; Πως σχηματίζεται η γενική της λέξης ‘η γραμματέας’; Πότε μιλάει κανείς ως ειδικός και πότε σαν ειδικός;”»

Το νέο λεξικό συγκεντρώνει σε 5.500 λήμματα-παρατηρήσεις τα πιο συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου, ορθογραφίας ή σύνταξης και παρέχει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες ή ερωτήματα.

Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για το «έβδομο παιδί» του, το οποίο και ανεβάζει στις 8.000 λέξεις συνολικά το περιεχόμενο των λεξικών του «σελίδες γεμάτες από πληροφορίες μεστές που αφορούν τη γλώσσα μας και τα σύμβολα της».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε με έμφαση ότι τις 300.000 φτάνουν οι διαφορετικές σημασίες των ελληνικών λέξεων, τους 224 οι διαφορετικοί τύποι του ελληνικού ρήματος, τους 70 οι διαφορετικοί τύποι των επιθέτων».

«Η γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία μας» είπε ο καθηγητής γλωσσολογίας αναφέροντας ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια τόση πλούσια γλώσσα, ωστόσο είναι δύσκολο και να κατακτηθεί απόλυτα.

«Ο γλωσσολόγος δεν πρέπει να θρηνεί και να μαλώνει γιατί αυτό θα ήταν το δικό του λάθος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπαμπινιώτης. «Πρέπει να καταλαβαίνει τη δυσκολία, να βλέπει που και γιατί θα γίνει το λάθος και να προσπαθεί να εξηγήσει το πρόβλημα ή να φροντίζει να το λύσει πριν εκδηλωθεί» συνέχισε.

Όπως είπε ο «ιδανικός ομιλητής» δεν υπάρχει και «όλοι μας σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας». «Δεν μπορείς να επενδύεις στη μνήμη, αλλά πρέπει να δώσεις έμφαση στο γιατί και να εμπιστεύεσαι το γλωσσικό σου αίσθημα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις