Τη δέσμευση πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για το Άγιον Όρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το απόγευμα επισκέπτεται τη μοναστική πολιτεία του ΆΘω.

Ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, είχε συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Μονών και πήρε μέρος στην πανηγυρική συνεδρίαση της Έκτακτης Διπλής Σύναξης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το Άγιο Όρος.

Στη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής που έγινε στον ιερό ναό του Πρωτάτου τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Στέφανος, από τη Μονή Χελανδαρίου, ο οποίος υπογράμμισε:

«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, με ιδιαιτέραν χαράν σας αποδεχόμεθα σήμερον εις το Περιβόλι τούτο το οποίο η Κυρία Θεοτόκος προ αιώνων επέλεξεν ως τόπον κατοικίας μοναχών. Και όχι μόνον επέλεξεν η Παναγία μας τον ιερόν τούτον τόπον δι’ αυτήν και την λατρείαν του Υιού της, αλλά και σκέπη μόνιμος αυτών δια των ιερών εικόνων αυτής.

Η διηνεκής παρουσία της Θεοτόκου βλέπομεν οι αγιορείται να μαρτυρείται και από αυτήν ταύτην την ιστορία, διότι ανθρωπίνη πρόνοια δεν ήτο δυνατόν να διαφυλάξει τον καιρόν τούτον τόπον αλώβητον έως την σήμερον. Με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όχι μόνον επί εποχών φιλοχρίστων αυτοκρατόρων αλλά και επί αλλοθρήσκων ηγεμόνων και τούτο όχι μόνον επί πολλά έτη αλλά επί σειράν αιώνων πλέον των χιλίων ετών.»

«Άγιε Πρωτοεπιστάτα, Πανοσιολογιώτατοι και Άγιοι Καθηγούμενοι και αντιπρόσωποι των είκοσι ιερών και σεβασμίων Μονών, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την παρουσία και για τη συμμετοχή σας στην υποδοχή μας εδώ και ταπεινώς ζητώ την ευλογία σας», είπε στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε: «Ιδιαίτερα σήμερα που οι συγκυρίες για την Πατρίδα μας δεν είναι ιδανικές, οι σκέψεις και τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς εσάς τους οικιστές της Αγιώνυμης Πολιτείας, της οποίας η ιστορική πορεία έχει καταδείξει με στοιχεία αδιάσειστα τη συμβολή, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, την προσφορά και περισσότερο την προθυμία για θυσία στις δύσκολες ώρες, στις δύσκολες περιστάσεις.

Η τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σε ολόκληρη την οικουμένη συνεχίζεται και επεκτείνεται χάριν στη δική σας παρουσία και χάριν στη δική σας προσφορά. Συνεχίζεται, επίσης, η μακρόχρονη και αδιάκοπη εθνική και κοινωνική προσφορά του Όρους.

Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας. Θέλω να το αισθάνεστε ότι είμαστε δίπλα σας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, ακόμα και τις αγωνίες σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτόν τον ιερό τόπο ο οποίος αποτελεί την αρχαιότερη αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια της Ευρώπης και στον οποίο περισσότερο από χίλια χρόνια υπηρετείται το ιδεώδες της εν ελευθερία συλλογικότητας. Πράγματι, το αξίζει. Σας ευχαριστούμε και ζητούμε ταπεινώς τις ευχές σας».

Δείτε αποσπάσματα από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά:


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις