«Μούδιασμα» μεταξύ των ασφαλισμένων – ειδικά όσων έχουν χρόνια προβλήματα και δεν βρίσκουν τον γιατρό που τους παρακολουθεί – έχει προκαλέσει το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΠΥ για έναν μήνα (μετά από αυτό το διάστημα θα αντικατασταθούν με κέντρα υγείας αστικού τύπου). Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ από τον ΕΟΠΠΥ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, αρκετοί πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αισιοδοξία ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα εξέφρασε πάντως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού.

Για το διάστημα που θα μείνουν κλειστά τα ιατρεία, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ στους οποίους έχει δοθεί δυνατότητα αυξημένων επισκέψεων (από 200 σε 400 μηνιαίως). Αν ο γιατρός συμπληρώσει τον αριθμό, ο ασφαλισμένος θα καλύψει το κόστος της επίσκεψης.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και τα – συνήθως «πνιγμένα» – εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται επίσης ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων (όπως π.χ. για καρκινοπαθείς) συνεχίζεται κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά τους γιατρούς και εργαζόμενους στην Υγεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (8.500 εργαζόμενοι) κύκλοι του υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά «πιθανώς να υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησης στο Δημόσιο και της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου».

Ρεπορτάζ του Mega

Την ευθύνη στους γιατρούς ρίχνει ο Γεωργιάδης

Στη συνεχιζόμενη τρίμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε ο υπουργός Υγείας την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των πολυιατρείων του Οργανισμού. «Μόνοι τους κατέστησαν αυτήν τη διαδικασία αναπόφευκτη», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ανέφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και προσέθεσε πως θα υπάρξει επιπλέον ταλαιπωρία ενός μηνός «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στα νέα πολυιατρεία θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Ανέφερε επίσης, ότι σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και οι συνενώσεις των μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια ανά δήμο. «Με την ένταξή τους στο ΕΣΥ θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα πολυιατρεία με κοινοτικά κονδύλια και να αντικαταστήσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το 85% των μονάδων του ΕΟΠΥΥ έχουν παραδοθεί και κάλεσε τους διευθυντές των υπόλοιπων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις