Τα γαλλικά κρασιά έχασαν μερίδιο αγοράς σε όλο τον κόσμο το 2013 , σύμφωνα με νέα στοιχεία που δείχνουν μια πτώση των εξαγωγών από τη χώρα.
Η Γαλλία εξήγαγε 3,1 % λιγότερο κρασί σε σχέση με πέρυσι, με αποστολές ύψους 174.8 εκατομ, κιβώτια 12 φιαλών, σύμφωνα με το σώμα εθνικής εξαγωγής κρασιού του εμπορίου FEVS.
Οι χαμηλές τιμές οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη, υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση , με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 17,3 % σε σχέση με το 2012 σε 14,3 εκατομ. κιβώτια.
Όμως , ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε σε όλους τους τομείς , αν και με λιγότερο από 1 % για τους AOC, ήσυχους οίνους και σαμπάνια.
Συνολικά οι εξαγωγές από τη Γαλλία στο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, μειώθηκαν κατά 3,3 % το περασμένο έτος.
“Το αποτέλεσμα του 2013 είναι μια αξιοσημείωτη απόδοση λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος », δήλωσε ο πρόεδρος του FEVS Louis Fabrice Latour .
«Ωστόσο , αυτά τα καλά αποτελέσματα του 2013 , δεν θα πρέπει να επισκιάσουν τη συνεχή απώλεια μεριδίου της αγοράς σε όρους όγκου στις κύριες αγορές μας στο εξωτερικό».
Η FEVS είχε ήδη προειδοποιήσει για την πίεση στη δυναμική των εξαγωγών από μικρότερες σοδιές, σε ορισμένες περιοχές τα τελευταία χρόνια.
Σε όρους αξίας , οι γαλλικές εξαγωγές κρασιού ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο το 2013 , βυθίζοντας μόνο κατά 0,1 % σε € 7,6 δισ. .
Συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών , οι εξαγωγές ανήλθαν σε € 9,5 δισ. , μειωμένα κατά 0,4% από το 2012 . Το Μπορντό, η Σαμπάνια και το Κονιάκ ευθύνονται για το 60 % του αριθμού αυτού.
Πηγή: www.krasiagr.com
Γιάννης Πλατής ([email protected])
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις