«Η καθαριότητα πρώτο πρόβλημα για τους Αθηναίους»

«Η καθαριότητα πρώτο πρόβλημα για τους Αθηναίους»

Τα προβλήματα με την καθαριότητα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Αθήνας αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία καταγγελιών το 2013, σύμφωνα με έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

Το οξύμωρο είναι ότι η αρμόδια Διεύθυνση αναδεικνύεται και ως η υπηρεσία με την ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στην επίλυση των προβλημάτων.

Ακόμα ένα πρόβλημα που καταγράφει η έκθεση είναι η διευθέτηση των οικονομικών διαφορών του δήμου με τους πολίτες, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιβολής υπέρογκων προστίμων κατά απόκλιση από τη νομολογία και περιπτώσεις πολυετών δεσμεύσεων ακινήτων με στο πλαίσο απαλοτριώσεων που έχουν γίνει χωρίς όμως να έχει καταβληθεί αποζημίωση.

Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στον Δήμο Αθηναίων υπάρχει ακίνητο δημευμένο από το 1948.

Τρίτο, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η επιβολή τελών σε καταστήματα με ασαφή κριτήρια.

Αυτές είναι κάποιες από τις επισημάνσεις που έκανε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του θεσμού για το 2013, παρουσία δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και των υποψήφιων δημάρχων, Άρη Σπηλιωτόπουλου και Βασίλη Καπερνάρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2013 ο Συμπαραστάτης δέχθηκε 308 καταγγελίες.

Για τις 228 έγινε διαμεσολάβηση προς τις υπηρεσίες του δήμου, 68 παραπέμφθηκαν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και 12 οδηγήθηκαν στο αρχείο ως αβάσιμες.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Διαφάνεια παντού

Διαφάνεια παντού και ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ πολίτη και υπηρεσιών του Δήμου, είναι προτεραιότητα για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο που παρευρέθηκε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του «Συμπαραστάτη του Δημότη».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε δήλωσή του αμέσως μετά την εκδήλωση, τόνισε: «Έκθεση σαν κι αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα από το Συμπαραστάτη του Δημότη, είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός για το πώς η δημοτική αρχή πρέπει να στέκεται δίπλα στον πολίτη. Πως πρέπει να επιλύει τα προβλήματά του, καιμάλιστα κάτω από ένα καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Η διαφάνεια πρέπει να επικρατεί παντού στις σχέσεις μεταξύ πολίτη και υπηρεσιών του Δήμου. Πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλές αδυναμίες που καταγράφονται στην έκθεση. Αδυναμίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα σκουπίδια, με την εγκατάλειψη και κυρίως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινή του συναλλαγή με τις δημοτικές υπηρεσίες. Αυτά τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να επιλυθούν.

Βέβαια, είναι λυπηρό που σε μια τέτοια εκδήλωση, εδώ στις εγκαταστάσεις του Δήμου, από το Συμπαραστάτη του Δημότη, αποφάσισε ο σημερινός Δήμαρχος να απουσιάζει. Μετά από 3,5 χρόνια απουσίας, απουσιάζει και από εδώ, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ και όχι στις κομματικές φιέστες του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε χθες το βράδυ.»