Με έμφαση στα Σαρακοστιανά θα πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο οι έλεγχοι στην αγορά από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε ο ΕΦΕΤ με την Περιφέρεια στα τέλη του 2013, η κατανομή των ελέγχων γίνεται ανά υπηρεσία ώστε να βελτιώνεται η διαδικασία και να αποφεύγονται οι διπλοί έλεγχοι.

“Ο ΕΦΕΤ ελέγχει συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως εκείνες που παρασκευάζουν σαλάτες, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου το λιανικό εμπόριο και τα καταστήματα λιανικής, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τα ψάρια και τα αλίπαστα” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Σημειώνει δε, ότι η ελεγκτική διαδικασία στην αγορά δεν έχει σταματήσει, απλώς από τις επόμενες μέρες θα εστιάζεται στα Σαρακοστιανά (κεφαλόποδα-νωπά, κατεψυγμένα, ή αποψυγμένα- οστρακοειδή, μαλακόστρακα και άλλα θαλασσινά, κονσέρβες, σαλάτες, τουρσιά και χαλβάς) αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ότι ταεν λόγω προϊόντα είναι “χαμηλότερου ρίσκου” σε σχέση με εκείνα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

“Ευτυχώς πρόκειται για είδη που δεν αλλοιώνονται εύκολα λόγω της ζάχαρης (όπως τα διάφορα είδη χαλβά), τα θαλασσινά που απαιτούν προετοιμασία και καλό μαγείρεμα αλλά και τα τουρσιά που λόγω διαδικασίας παρασκευής διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελιών από την πλευρά των καταναλωτών ή των καταστηματαρχών διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό για τα σαρακοστιανά μέχρι στιγμής και εκτιμά ότι λόγω και της καλύτερης οργάνωσης των συνεργείων που εκτελούν τους ελέγχους τα πράγματα φέτος αναμένονται να είναι καλύτερα.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες προς τους καταναλωτές για την αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής εξέδωσε ο ΕΦΕΤ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις