Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, επέβαλε το πενταμελές εφετείο στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», που αφορά το ακίνητο της Ακρόπολης.

Επιπλέον, με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 210.000 ευρώ στον πρώην υπουργό, στον οποίο -για πρώτη φορά απ΄όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη- αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η απόφαση επί της ποινής ελήφθη κατά πλειοψηφία, με δύο μέλη του δικαστηρίου να διατυπώνουν την άποψη ότι στο κ. Τσοχατζόπουλο πρέπει να επιβληθεί μικρότερη ποινή.

Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και ποινή 525.000 ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης μετά την καταδίκη του για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμμα του υπουργείου Άμυνας.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην δεχθεί το δικαστήριο τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο πρώην υπουργός, ότι δηλαδή δεν είχε πρόθεση απόκρυψης του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η «παράλειψη» του κ. Τσοχατζόπουλου ήταν με σκοπό ηθελημένης απόκρυψης, καθώς το επίμαχο έτος ήταν το τελευταίο που ο κατηγορούμενος ήταν υποχρεωμένος σε δήλωση «πόθεν έσχες».

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός «επειδή ήταν η τελευταία δήλωση που υποχρεούνταν να κάνει, θεωρούσε ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον σε πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς που είναι περισσότερο υποχρεωμένοι από άλλους πολίτες να γνωρίζουν κι όχι να παραβαίνουν τον νόμο. Ήταν ηθελημένη η απόκρυψη. Προέβη ηθελημένα στη μη δήλωση του ακινήτου, για να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων. Ζητώ την ενοχή του».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που ήδη εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, απολογούμενος στο δικαστήριο επικαλέστηκε άγνοια νόμου, ενώ επανέλαβε ότι είναι θύμα ενός επικοινωνιακού πολέμου.

«Είμαι θύμα μιντιακών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης, ότι δεν είχε κανένα λόγο να κρύψει οτιδήποτε, ενώ υποστήριξε ότι η αγορά του επίμαχου ακινήτου ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν οι επιθέσεις σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι με την απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (πρωτοβάθμιο δικαστήριο), είχε διατάξει και τη δήμευση του νεοκλασικού ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έτσι, αν η απόφαση αυτή επικυρωθεί σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο, το σπίτι περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.


Στο ελληνικό Δημόσιο παραμένει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μετά την επικύρωση της απόφασης δέσμευσης στην οποία προχώρησε, με την ετυμηγορία του, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που καταδίκασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο πρώην υπουργός έχει το δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης. Με την απόφαση του, το δικαστήριο που δίκασε σε δεύτερο βαθμό τον κ. Τσοχατζοπουλο για τη μη δήλωση του ακινήτου της Ακρόπολης, το 2010, επέβαλε στον πρώην υπουργό και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις