Σε συμβολική δίωρη αποχή από την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, προχώρησαν οι νεφροπαθείς της Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή φίλτρων, με κριτήριο το κόστος και όχι την ασφάλεια των ασθενών, που μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Βασικό αίτημα επίσης ήταν η στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού αυτή τη στιγμή η Μονάδα είναι «αποδεκατισμένη» και το προσωπικό δουλεύει στα όρια των αντοχών του.

Δεκάδες νεφροπαθείς, έχοντας στο πλευρό τους συγγενικά τους πρόσωπα, στάθηκαν δίπλα στα κρεβάτια, αρνούμενοι να συνδεθούν με τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης, για 2 από τις συνολικά 4 ώρες που διαρκεί η διαδικασία.

Πήραν αυτή την απόφαση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή τους, την οποία ουσιαστικά έθεσαν σε κίνδυνο, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπαν «…και με τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα, τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε».

Φίλτρα με κριτήριο… την τιμή

Τις τελευταίες ημέρες, ενημερώθηκαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ότι βάσει οδηγιών του υπουργείου, θα γίνεται προμήθεια μόνο δυο συγκεκριμένων τύπων φίλτρων. Το κριτήριο, όπως εξήγησαν οι νεφροπαθείς μιλώντας στo patrisnews.com δεν είναι η καλύτερη ποιότητα αλλά η χαμηλότερη, κατά 20 ή 50 λεπτά, τιμή ανά φίλτρο.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ανησυχία των ασθενών, που γνωρίζουν ότι ο κάθε οργανισμός, έχει ανάγκη από διαφορετικού τύπου φίλτρο ώστε να ολοκληρώνει με επιτυχία και ασφάλεια την διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Οι παρενέργειες δε, σε κάποιους, είναι τέτοιες που, μέχρι να βρουν το κατάλληλο φίλτρο που δεν τους προκαλεί προβλήματα, έχουν φτάσει και ένα βήμα πριν το θάνατο.

Εξάλλου, τα 20 ή 50 λεπτά που μπορεί να «γλιτώσει» το κράτος από την αλλαγή των φίλτρων, είναι πολύ πιθανό – όπως σημειώνουν – να το πληρώσει στο πολλαπλάσιο, αφού η νοσηλεία ενός νεφροπαθή σε ενδεχόμενη επιπλοκή από την χρήση μη σωστού φίλτρου, θα κοστίζει πολύ ακριβότερα.

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εκεί, αφού για μια ακόμα φορά η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, από άποψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δουλεύει στα όριά της. Αν και απαιτούνται 5 γιατροί για την εύρυθμη λειτουργία της, αυτή τη στιγμή δουλεύει μόλις με δύο γιατρούς και σημαντικά μειωμένο και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσο για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους, χαρακτηρίζουν το προσωπικό «ήρωες» οι οποίοι – όπως σημειώνουν – δεν παρέχουν μόνο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αλλά αποτελούν για τους νεφροπαθείς το «στήριγμά» τους, παίρνοντας από τους ίδιους κουράγια να συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους.

Στο πλευρό των νεφροπαθών και των οικογενειών τους, βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σύριζα, του ΚΚΕ και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς επίσης και υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου.


Πηγή: Patris News

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις