Πόνο ψυχής προκαλεί η κατάθεση του πατέρα του άτυχου 13χρονου και της τραυματισμένης 9χρονης από το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Ο 45χρονος σημειώνει πως όταν έφθασε με την οικογένειά του στο λούνα παρκ, έβγαλε εισιτήρια και πήγε στην ανοιχτή πλαστική πισίνα που βρίσκεται στον χώρο.

«Ένας αλλοδαπός υπάλληλος έβαλε τα δυο μας παιδιά μέσα σε μία κυλινδρική πλαστική μπάλα για να κυλίσουν στην πισίνα που είχε νερό. Αφού έπαιζαν τα παιδιά και ήμασταν κι εγώ και η σύζυγός μου μπροστά και τα βλέπαμε, ξαφνικά φύσηξε δυνατός αέρας και ανασήκωσε την πλαστική μπάλα στον αέρα, περίπου σε ύψος 10 μέτρων, και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος και σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα», λέει.

Κατόπιν έτρεξε στο σημείο για να δει τα παιδιά και να σταματήσει την μπάλα που κυλούσε, ενώ η μητέρα είχε αναλυθεί σε δάκρυα και κραυγές.

«Αμέσως έβγαλα έξω την κόρη μου, η οποία δεν μου μίλησε και μετά από λίγα λεπτά άνοιξε τα μάτια της και την έδωσα σε έναν κύριο. Συγχρόνως η γυναίκα μου μαζί με άλλους παρευρισκόμενους τράβηξαν έξω από την μπάλα τον γιο μου, τον οποίο μόλις τον βγάλαμε, ένας κύριος του έκανε τεχνητή αναπνοή και αμέσως κάλεσα το ΕΚΑΒ και την αστυνομία».

«Πήγαμε με τη σύζυγό μου στο νοσοκομείο και οι γιατροί μού γνώρισαν ότι ο γιος μου έχει καταλήξει από τα τραύματά του. Η κόρη μου ήταν βαριά τραυματισμένη, με βαριά τραύματα στο στήθος και κάκωση στους πνεύμονες. Έτσι εισήχθη στην Εντατική. Η σύζυγός μου βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τη στιγμή του συμβάντος και οι γιατροί τής έχουν χορηγήσει ηρεμιστικά».

Στην ερώτηση των αστυνομικών για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου του, τονίζει: «Φταίει ο υπεύθυνος του λούνα παρκ, καθόσον δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα δεν ήταν δεμένο το σχοινί της κυλινδρικής μπάλας στο έδαφος».


TÜV: Δεν είχε πιστοποίηση το λούνα παρκ

Ο φορέας επιθεωρήσεων – πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD), σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι το εν λόγω παιχνίδι και η εγκατάσταση του δεν φέρει καμία πιστοποίηση του.

Το πιστοποιητικό που διακινείται στον τύπο, σημείωνει, δεν αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση λούνα παρκ στο Ελληνικό, αλλά ένα διαφορετικό παιχνίδι στον Ασπρόπυργο.

Παράνομα λειτουργούσε το λούνα παρκ

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/04/28/lunapark284144.jpgΔεν είχε άδεια, παρά ταύτα λειτουργούσε το λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου την Κυριακή εξελίχθηκε μία τραγωδία, όταν βρήκε τραγικό θάνατο ένας 13χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του.

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει την παραχώρηση-εκμίσθωση του επίμαχου χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ.

Διευκρινίζει ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον Δήμο.

Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

«Η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.

Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα – παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο».

Την άμεση διενέργεια ελέγχου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης διέταξε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ.


Ασκήθηκαν διώξεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του λούνα παρκ και των δύο υπαλλήλων στον χώρο.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανατεθεί η δικογραφία σε τακτικό ανακριτή.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού παρουσιάστηκε το πρωί ο διαχειριστής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το λούνα παρκ.

Πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν επίσης οι τρεις υπάλληλοι του λούνα παρκ, ένας Ιταλός υπεύθυνος και δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές που εργάζονταν εκεί ως υπάλληλοι.


Ήταν μία ασύλληπτη τραγωδία καθώς τα παιδιά που βρίσκονταν σε διαφανή “μπάλα” που επιπλέει στο νερό, (ένα συνηθισμένο παιχνίδι λούνα παρκ) παρασύρθηκαν από τον αέρα, που έπνεε ισχυρός την Κυριακή το απόγευμα στην Αττική, σε μεγάλο ύψος και κατακρημνίστηκαν, μπροστά στα μάτια των γονιών τους.

Από την Αστυνομία, συνεχίζεται η έρευνα για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λούνα παρκ, γι’ αυτό ζητήθηκαν στοιχεία από τον δήμο.

Ως το «πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις» χαρακτήρισε το δυστύχημα, ο συνήγορος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του παιδικού πάρκου.

Έξω από το γραφείο του εισαγγελέα όπου οδηγήθηκαν ο εντολέας του και άλλοι δύο υπάλληλοι του λούνα παρκ, ο δικηγόρος Άγης Τάτσης εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για το τραγικό περιστατικό και υποστήριξε ότι στον χώρο εφαρμόζονταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά τη λειτουργία του επίμαχου παιχνιδιού, όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ «κάτι που δεν συνέβαινε χθες».

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μία ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια, που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτήν τη δουλειά» υποστήριξε.

Επισήμανε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα και ήταν δεμένο όπως έπρεπε, «αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στο αέρα».

Σταθερή η κατάσταση της εννιάχρονης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της 9χρονης, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία“, με θλάση στον πνεύμονα.

Το κοριτσάκι που έχασε τον αδελφό του επικοινωνεί με το περιβάλλον και η υγεία της δεν διατρέχει κίνδυνο.

Νεκρός ο 13χρονος

Το δυστύχημα συνέβη σε λούνα παρκ στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη. Το λούνα παρκ λειτουργούσε παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες και το δυστύχημα δεν άργησε να συμβεί.

Λόγω της πτώσης το αγοράκι υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο, ενώ η αδερφή του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού, ενώ εξετάζεται από τις Αρχές αν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας στον χώρο.


Διαβάστε: Πώς εκτυλίχθηκε η απίστευτη τραγωδία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις