Το «Noma» κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή των γαστρονομικών Όσκαρ και ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μέλος της Ακαδημίας της ψηφοφορίας, ήταν παρών στην τελετή απονομής και σχολιάζει.
Τελικά το «Noma» κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να επιστρέψει στην κορυφή των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, απ’ όπου είχε εκθρονιστεί πέρυσι από τους «ποιητές» της Καταλoνίας τους αδερφούς Roca. Σε μια εντυπωσιακή τελετή στις 28 Απριλίου στο Λονδίνο ο Rene Redzepi (φωτό ) δεν πίστευε αυτό που συνέβη· το βλέμμα του ήταν χαμένο και όλος έκπληξη έλεγε και ξανάλεγε «It is fucking ….». 
Παρ’ ότι οι θριαμβευτικοί πανηγυρισμοί των φετινών νικητών είχαν στοιχεία αγένειας (δεν συνεχάρη λ.χ. ο Redzepi τους αδερφούς Roca από τους οποίους είχε χάσει την πρώτη θέση πέρυσι ), θεωρώ την φετινή ανατροπή δίκαιη κι αυτό διότι ανάμεσα σε δύο ισάξια από γαστρονομικής απόψεως εστιατόρια, το «Noma» έχει ένα πλεονέκτημα με το σαφές όραμα της επιστροφής στη φύση το οποίο πρεσβεύει και το οποίο επηρέασε τα μέγιστα τη γαστρονομική σκηνή του πλανήτη στέλνοντας … να μαζεύουν βότανα. Φρούτα και λαχανικά στην άγρια φύση. 
Για τον λόγο αυτό ψήφισα και εγώ το «Noma» σαν το καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη συμμετέχοντας στην ψηφοφορία. Η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο έχει εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας γαστρονομίας κινητοποιώντας κόσμο απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη να επισκεφθούν τα εξαιρετικά εστιατόρια που προτείνει. Είναι αδιαμφισβήτητη επίσης η συμμετοχή της στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων σεφ που ξεφεύγουν από τα πολυτελή πρότυπα του οδηγού Michelin. Δυστυχώς για την Ελλάδα, η φετινή λίστα δεν έχει καλά νέα. 
Ενώ τα περασμένα χρόνια είχαμε καταφέρει να μπούμε σε αξιόλογες θέσεις του παγκόσμιου Top 100, μετά τις πρώτες 50, (Σπονδή, Etrusco, Funky Gourmet, 48 ), φέτος η Ελλάδα απουσίαζε. Ίσως ο προβληματισμός του υπόλοιπου κόσμου για την Ελλάδα της κρίσης να έπαιξε το ρόλο του. Είναι κρίμα να μην εκπροσωπείται η ελληνική γεύση στα Oscar της παγκόσμιας γαστρονομίας, ειδικά όταν παρά τις δυσκολίες, εξελίσσεται δυναμικά. 
Κάτι πρέπει να κάνουμε γι΄αυτό. Στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας είχαμε: Νο3 την «Osteria Francescana» του διανοούμενου Massimo Bottura, Νο4 το φινετσάτο «Eleven Madison Park» στη Νέα Υόρκη, Νο5 το «Dinner» του Heston Blumenthal στο Λονδίνο, Νο 6 το conceptual Mugaritz του επίσης διανοούμενου Andoni Luis Aduriz στο Σαν Σεμπαστιάν που έχει μαγειρέψει για τους Χρυσούς Σκούφους στην Αθήνα. Νο 7 το «Dom» του λατρεμένου των γυναικών Alex Atala στο Σάο Πάολο, Νο 8 το περίφημο «Arzak» στο Σαν Σεμπαστιάν, Νο 9 το «Alinea» του αλχημιστή Grant Achatz στο Σικάγο, Νο 10 το φινετσάτο «The Ledbury» στο Λονδίνο. 
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και πολύ θερμό χειροκρότημα απέσπασε το εστιατόριο «Azurmendi» του Βάσκου σεφ Eneko Atxa κοντά στο Μπιλμπάο κερδίζοντας το βραβείο αειοφορίας που χορηγεί το ρούμι Zacapa.
Πηγή: www.athinorama.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις