Από το πολιτικό ρεπορτάζ στη μάχη του σταυρού στις Ευρωεκλογές, η Μαρία Σπυράκη, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους “έκλεισε την πόρτα στη δημοσιογραφία και πέταξε το κλειδί”, αποδεχόμενη την πρόταση του προέδρου της ΝΔ και μας μιλά το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.

– Πόσο ψηλά τοποθετεί η ΝΔ τον “πήχη” των Ευρωεκλογών; Τι θα θεωρηθεί επιτυχία και τι όχι;

Η ψήφος στις ευρωεκλογές παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δημοσκόπηση για να εκφράσουμε το θυμό μας.

Ο πήχης που έχει βάλει η Ν.Δ. είναι ένας. Νίκη στις ευρωεκλογές. Όχι όμως ως αφορμή για να πανηγυρίσουμε. Δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς όταν οι Έλληνες έχουν κάνει τόσες θυσίες.

Η Ν.Δ. θέλει να είναι πρώτο κόμμα για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της. Το έργο που “θα γεννήσει τη Νέα Ελλάδα τώρα που σπάει το κέλυφος και θρυμματίζει τις αλυσίδες της” όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.

– Θεωρείτε ότι η ΕΕ, με την πολιτική που ακολουθείται, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας;

Εάν η Ε.Ε. δεν απαντήσει στα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει μέλλον. Δεν μπορεί να μείνει κανένας σε ένα θεσμό που γερνάει και πονάει τους λαούς της.

Γι’ αυτό και εμείς στη Ν.Δ. ως μέλος του ΕΛΚ έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα του Jean-Claude Juncker για την προεδρία της Κομισιόν, η πρόταση του οποίου βασίζεται σε δύο πολύ σαφείς στόχους.

Ο πρώτος είναι να δημιουργηθούν οι γέφυρες ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο που αποτελεί την αιτία της κρίσης χρέους που βίωσε η Ελλάδα.

Και ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Υπεραμύνεται και στηρίζει ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που δεν θα προκύψουν μέσα από το δανεισμό αλλά από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Για τους νέους αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το “ξεκλείδωμα” των προγραμμάτων μαθητείας ώστε να μετατραπούν σε πραγματικές θέσεις εργασίας ενώ για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας που μαστίζονται από την ανεργία λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της επανεκπαίδευσης ώστε να μπορέσουν να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

– Τί πρέπει να γίνει με το χρέος; Ποια είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να δοθεί από τους εταίρους μας;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όμως η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να διαψεύσει όλα τα άσχημα σενάρια.

Το 2013 καταγράφηκε από από τα επίσημα χείλη της Eurostat πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, βγήκαμε επιτυχώς στις αγορές και τώρα που ξεκίνησε η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι εταίροι μας είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα.

Η λύση που μπορούν και πρέπει να δώσουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 30 σε 50 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, η ετήσια υποχρέωση της χώρας μειώνεται σταδιακά σε ένα πόσο που μπορεί να εξυπηρετεί η Ελλάδα.

Ζητάμε επίσης την επέκταση της περιόδου χάριτος από τα 10 στα 17 έτη, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια του GLF που σήμερα ανέρχεται στις 50 μονάδες βάσης επί του τρίμηνου Euribor ή εναλλακτικά, την αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και του GLF κατά 20 χρόνια και η παρέμβαση στα επιτόκια των διμερών δανείων οδηγεί σύμφωνα με υπολογισμούς σε μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για μια λύση ρεαλιστική που θα σβήσει από τη συζήτηση το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας και θα βοηθήσει τους επενδυτές να νιώσουν ασφαλείς ώστε να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

– Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από όργανα της ΕΕ και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων. Θεωρείτε ότι έχει βάση η κριτική αυτή;

Η κριτική αυτή δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει τηρήσει υποδειγματική συμπεριφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων και απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Ποια είναι τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα προωθήσετε στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου;

Δεν έχω μεγαλεπήβολα σχέδια. Αν οι Έλληνες με τιμήσουν και στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου βάλουν ένα σταυρό δίπλα στο όνομά μου, δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να ανακαλύψω τα εργαλεία και τους πόρους της Ε.Ε. για ενισχυθούν οι ατομικές επιχειρήσεις.

Θα είμαι ευχαριστημένη από τη δουλειά μου αν μετά από ένα χρόνο έρθει ένας συμπατριώτης μας και μου πει: “Με τις ενέργειές σας αύξησα το εισόδημα της επιχείρησής μου κατά δύο χιλιάδες ευρώ και προσέλαβα έναν ακόμη εργαζόμενο”.

Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Διατυπώνεται συχνά κριτική για τους δημοσιογράφους που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Την θεωρείτε δικαιολογημένη;

Όταν αποφάσισα να δεχθώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός και να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου. Έκλεισα πίσω μου την πόρτα και πέταξα το κλειδί.

Δεν απολογούμαι γιατί αποφάσισα να δώσω μάχη με σταυρό σε όλη την επικράτεια για να βοηθήσω με την εμπειρία μου στα ευρωπαϊκά θέματα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μου.

Αν οι ψηφοφόροι με τιμήσουν με έναν από τους τέσσερις σταυρούς που έχουν για πρώτη φορά στα χέρια τους δεσμεύομαι ότι θα λογοδοτώ σε αυτούς που με έστειλαν στην Ευρωβουλή για να δουλέψω.


Η Μαρία Σπυράκη… με τα δικά της λόγια

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1965. Σπούδασα Χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά το πτυχίο μου συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο στο LSJ, με αντικείμενο “ΜΜΕ και Ειδήσεις”. Παρακολούθησα σειρά σεμιναρίων με κυριότερα :

– Αναλυτική ορολογία της ΕΕ, στο πανεπιστήμιο της Μάλτας.

– Μετακίνηση πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία

– Επιχειρησιακή διατήρηση ειρήνης στο ΝΑΤΟ

– Διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Από το 2009 έως το 2011 ολοκλήρωσα με άριστα στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων» και η «Οικονομική Κρίση του 2010».

Από το 1992 έχω εργασθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και MEGA από όπου παραιτήθηκα στις 4 Απριλίου του 2014 όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μου πρότεινε να είμαι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Επίσης έχω εργασθεί στις εφημερίδες “Επενδυτής”, “Εξουσία” , “Θεσσαλονίκη”, «Αγγελιοφόρο» και στην «Ημερησία του Σαββάτου» από όπου παραιτήθηκα επίσης για να είναι υποψήφια με σταυρό στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Έχω ασχοληθεί με το ελεύθερο ρεπορτάζ, έχω συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο). Από το 1998 μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 εργαζόμουν στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Έχω εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2003 – 2004, στον τομέα της Ενημέρωσης, και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, κατά την οποία ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Είμαι παντρεμένη με τον Στράτο Στυλιανίδη, επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ, και έχω δύο υπέροχα παιδιά.
Συνέντευξη: Ντίνα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις