“Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να διαψεύσουμε όσους μας θεωρούν μια χρεοκοπημένη γενιά” λέει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υποψήφια διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.

Αναφέρει πως το δικό της όραμα για το μέλλον “δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των νέων. Να ζήσουμε σε μια κοινωνία, όπου οι αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης δεν θα είναι κενό γράμμα. Και η δημιουργικότητα, οι γνώσεις και η ουσιαστική συμμετοχή των νέων ανθρώπων θα αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο και στήριγμα στην προσπάθεια ρήξης με τις πολιτικές λιτότητας που παρουσιάζονται πανευρωπαϊκά ως καθολικό οικονομικό και πολιτικό δόγμα. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να γίνουν αυτά πραγματικότητα και να διαψεύσουμε όσους μας θεωρούν μια ‘χρεοκοπημένη’ γενιά” αναφέρει.

Απαντώντας στο δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση για ψήφο υπέρ της σταθερότητας, απαντά ότι “εάν ‘σταθερότητα’ είναι οι απολύσεις, τα χρέη, η ανεργία και τα λουκέτα, τότε πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ‘αποσταθεροποίησης‘”.

“Εάν πάλι ‘σταθερότητα’ είναι να επιβάλλεται πανευρωπαϊκά η λιτότητα και η συρρίκνωση της δημοκρατίας, τότε και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λειτουργήσει υπέρ της ‘σταθερότητας’. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύει για την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις δημοκρατίας και αλληλεγγύης, συνιστά ‘απειλή’ για το σημερινό οικοδόμημα, στον βαθμό που απειλεί τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων” σημείωνει.

“Για να μιλάμε, όμως, σοβαρά και όχι με τα ψευτοδιλήμματα που προσπαθούν για μια ακόμη φορά να θέσουν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα έρχεται να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και από εκεί που ευθυγραμμιζόταν με την πολιτική της κ. Μέρκελ, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων, αλλά και των ευρωπαίων εργαζομένων” σημειώνει.

Στην ερώτηση για το αν είναι δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές απαντά: “Εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές συνιστούν δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Θέλουμε να ζούμε σε μια Ελλάδα και σε μια Ευρώπη, όπου το κοινωνικό κράτος ουσιαστικά καταργείται; Όπου οι νέοι ζουν με 300 ευρώ τον μήνα και μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά; Στις 25 Μαΐου θα ψηφίσουμε για τις ζωές μας και για το μέλλον μας”.

Στην ερώτηση για τα “λάθη που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με τα ψηφοδέλτιά του και με την ασαφή στρατηγική του”, αναφέρει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα όπου η εσωκομματική δημοκρατία, η ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος δεν είναι σχήματα λόγου, αλλά καθημερινή πρακτική. Είδαμε πού κατάντησαν τη χώρα κόμματα στα οποία μιλούσε κι αποφάσιζε ένας κι όπου επικρατούσε σιωπή κοιμητηρίου”.

“Τώρα παίρνουν έτοιμες τις οδηγίες από την τρόικα για να “αποθεώσουν” τη δημοκρατία εντός και εκτός των κομμάτων τους. Βέβαια, δεν θα ισχυριστώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλάνθαστος, αλλά το βασικό του στοιχείο είναι ότι αφενός μαθαίνει από τα λάθη του, και αφετέρου είναι σε όσμωση με την κοινωνία, τις αγωνίες και τις ανάγκες της. Δεν είναι ούτε προϊόν κάποιων επικοινωνιολόγων, ούτε κάποιας κομματικής γραφειοκρατίας” σημειώνει.

Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αναφέρει πως “οφείλεται στη ριζική συρρίκνωση της δημοκρατίας και την περιφρόνηση, εκ μέρους των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων, των δικαιωμάτων και των αναγκών των πολιτών”.

“Όταν, από τη μια πλευρά, οι Ευρωπαίοι πολίτες ακούν τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής δεξιάς και της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας να μιλούν για δήθεν ‘μονόδρομο’ και για τη συνέχιση της λιτότητας, κι από την άλλη βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν πράγματι πολλοί εξ αυτών που στρέφονται στην ακροδεξιά και σε δήθεν ‘θαυματουργές’ επιστροφές στα επιμέρους έθνη- κράτη” συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις