Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία του κεφαλαίου και όσους τις στηρίζουν επιτέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα

Κατήγγειλε το νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, τη μείωση στο 70% των επιχορηγήσεων στις σχολικές επιτροπές που, όπως επισήμανε, έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι γονείς, να στριμώχνονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε πως «για την εκλεκτή τριάδα των υποψήφιων δημάρχων όλα είναι ΕΣΠΑ και τουρισμός». Δεν σχολιάζουν το γεγονός πως στα ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφημίζει ο Καμίνης, τόνισε ο κ. Σοφιανός, δεν περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, ούτε εκτελέσεις απαλλοτριώσεων.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκαν, υποστήριξε ο κ. Σοφιανός, την πολιτική χορηγιών του Καμίνη, και ο κ. Σακελλαρίδης «δεν έχει πει λέξη για το “Ίδρυμα Νιάρχος” που έχει βάλει “πόδι” στις κοινωνικές δομές, το “Ίδρυμα Σόρος” που απέκτησε έδρα στον σταθμό Λαρίσης, τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ και τον Εθνικό Κήπο- γκαλερί, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που προς τιμήν των 56 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν, δίνουν ένα κουτί με ρύζι και ζυμαρικά στους πεινασμένους», ανέφερε ο κ. Σοφιανός.

Μείωση των δημοτικών τελών 40% και ταξική αναπροσαρμογή τους, ώστε να πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι όμιλοι κ.ά., ζήτησε ο κ. Σοφιανός. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι δομές του δήμου, να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση που προετοιμάζεται και να φύγουν οι ΜΚΟ από τις υπηρεσίες του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, σημείωσε πως «πρέπει να απομονώσουμε τον ρατσισμό και να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα της ΕΕ και του καπιταλισμού», στεκόμενος στη μεταναστευτική πολιτική της και στα χιλιάδες θύματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Παφίλης: Δεν μας αξίζει η μίζερη ζωή

Ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, πήρε ακολούθως τον λόγο στη συγκέντρωση, υπογραμμίζοντας πως «δεν αξίζει στον λαό μας αυτή η μίζερη και άθλια ζωή που τον καταδικάζει ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι για την αντιλαϊκή πολιτική, αφού την εφάρμοσαν κατά γράμμα στις περιφέρειες και τους δήμους, και οι Σγουρός-Κουμουτσάκος θα συνεχίσουν να το πράττουν, σημείωσε ο κ. Παφίλης, προσθέτοντας πως και η Ρένα Δούρου «παραμυθιάζει τον λαό πως η ΕΕ θα γίνει καλύτερη, με πιο ανθρώπινο σύστημα».

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να παλέψουν για τα λαϊκά συμφέροντα, με τον λαό στην εξουσία, έξω από την ΕΕ, γιατί συγκρούονται δυο πολιτικές και στρατηγικές: της ΕΕ και της πρότασης του ΚΚΕ, που εκφράζεται με τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος, σε ένα δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο κ. Παφίλης θύμισε πως οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ δήμαρχοι μαζί με τον λαό ήταν εκείνοι που έδωσαν μάχες νικηφόρες για τα λαϊκά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ζήτησε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των δήμων, να μη γίνει καμία απόλυση, να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, και προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν.