“Στόχος μας πρέπει να είναι να επουλωθούν οι κοινωνικές πληγές και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και συνοχής” αναφέρει στο nooz, η υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΝΔ, με μακρά θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρόδη Κράτσα, η οποία τάσσεται υπέρ της τραπεζικής ένωσης και θεωρεί τις εκλογές αυτές ευκαιρία για μία ουσιαστική συζήτηση για την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Η συνέντευξη

– Θεωρείτε ότι ο σταυρός στο ευρωψηφοδέλτιο, θα ευνοήσει πρόσωπα που είναι απλώς και μόνο αναγνωρίσιμα, έναντι εμπειρότερων και ικανότερων;

Αυτό βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Ας προσέξουμε. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη τόσο για την χώρα μας λόγω της προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση και σταθεροποίησης της θέσης μας στην ευρωζώνη, όσο και για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της, να γίνει αποτελεσματικότερη.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι πολίτες κατανοούν ότι μόνο οι άξιοι άνθρωποι με γνώση και εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου του ευρωβουλευτή και να τους εκπροσωπήσουν υπεύθυνα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

– Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιβαρύνει το δημόσιο χρέος που εξυπηρετείται μέσω του προγράμματος λιτότητας. Αυτό θα σταματήσει με την τραπεζική ενοποίηση ή θα θεσπιστεί και το “κούρεμα” καταθέσεων;

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης είναι βασική προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και η αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στον τραπεζικό τομέα, και κατά συνέπεια στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Η τραπεζική ένωση αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της διάσωσης των τραπεζών με τη θεσμοθέτηση κεντρικού συστήματος και ευρωπαϊκού ταμείου για τα βάρη της εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών.

Αντιμετωπίζεται επίσης έτσι ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού θα υπάρχει ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών.

Και φυσικά ο στόχος είναι η προστασία φορολογουμένων από τα βάρη εξυγίανσης και καταθετών.

– Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών (αύξηση αυτοκτονιών, μετανάστευσης, ενδοοικογενειακής βίας κ.α.). Γίνεται καταγραφή και μελέτη αυτών των στοιχείων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η κρίση και το κλίμα αβεβαιότητας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών και αυξάνουν τα φαινόμενα βίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατακόρυφα την περίοδο 2007-2009.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 35%, ενώ σε εννέα από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της ΕΕ το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 5%.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, καταγράφηκε 40% αύξηση των αυτοκτονιών κατά την περίοδο 2008-2011 στη χώρα μας.

Η ΕΕ διαθέτει συγκεκριμένα εργαλεία παρακολούθησης του αντίκτυπου της κρίσης στην κοινωνία σε συνεργασία με τα κράτη.

Εκτός από την καταγραφή, ο στόχος μας πρέπει να είναι να επουλωθούν οι κοινωνικές πληγές και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και συνοχής.

– Ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί από το 2012 υπέρ της αλλαγής του κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙ”. Γιατί δεν υπάρχει πρόοδος προκειμένου να μην επωμίζεται η Ελλάδα ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό;

Γιατί η Ε.Ε. δεν έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική παρόλα τα εργαλεία που ομολογουμένως διαθέτει, όπως πόροι για τη φύλαξη των συνόρων ή για την υποδοχή των μεταναστών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αρμόδια για την κρίση των αιτημάτων ασύλου είναι η χώρα πρώτης εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει ως συνέπεια να απελαύνονται στην Ελλάδα μη νόμιμοι μετανάστες, όπου και αν συλληφθούν εντός των συνόρων της ΕΕ αφού πρωτομπήκαν στην Ε.Ε. κατά της χώρας μας.

Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα θα λυθεί μόνο αν αντιμετωπιστεί όπως πραγματικά είναι: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που ζητά ευρωπαϊκές λύσεις.

Η χώρα μας δέχεται ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια πάνω από 150.000 παράτυπους μετανάστες, ποσοστό που πλησιάζει στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η Ελλάδα υποδέχεται σχεδόν το 90% των μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Δουβλίνο ΙΙ τους εγκλωβίζει στη χώρα. Για αυτό θέλουμε να τ’ αλλάξουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.


– Παρατηρείται ενίσχυση της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και ΕΕ. Ποιες κρίνετε πως είναι οι αιτίες του φαινομένου;

Είναι γεγονός ότι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου και τα προβλήματα της μετανάστευσης καλλιεργούν την αγωνία, το θυμό και την ανασφάλεια των πολιτών.

Στο Βορρά υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί επωμίσθηκαν βάρη του “απείθαρχου” Νότου. Θεωρούν κακώς και στο Νότο και το Βορρά την Ε.Ε. ως μέρος του προβλήματος, παρά μέρος της λύσης.

Η ακροδεξιά γενικώς και παντού δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις ούτε προσφέρει λύσεις για την καλύτερη Ευρώπη, παρά εστιάζει στον αρνητισμό, και αποδομεί όσα έχουμε πετύχει κι όσα μπορεί να προσφέρει η Ε.Ε. σε όλους τους λαούς και διατηρεί το χάσμα Βορρά-Νότου.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις από κόμματα και υποψήφιους για τη θέση και το μέλλον της χώρας μας στην Ευρώπη, αλλά και τις πολιτικές μας να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική και πιο ολοκληρωμένη.

Οι πολίτες πρέπει να κάνουν υπεύθυνες επιλογές, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα “άκρα” και να υποστηρίξουν κόμματα και πρόσωπα ικανά να ανταποκριθούν στις απαντήσεις του απαιτητικού ρόλου στο πολύπλοκο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.Ποια είναι η Ρόδη Κράτσα

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/05/21/kratsa21514102.jpgΓεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Είναι μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής.

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής.

Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία.


Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνέντευξη: Ντίνα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις