Αν και σχετικά άγνωστη, η κρητική ξινομυζήθρα αποτελεί ένα από τα πιο  «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής τυροκομίας. Μαλακό τυρί, με λευκό χρώμα, υπόξινη και αψιά γεύση και αλοιφώδη υφή, η Ξινομυζήθρα Κρήτης συγκαταλέγεται μέσα στα ελληνικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό με την ξινομυζήθρα είναι  η ευκολία με την οποία ταιριάζει σε κάθε συνταγή:
  • Δοκιμάστε τη ωμή σε σαλάτες, κρητικό ντάκο ή σε ένα πλατώ τυριών
  • Προσθέστε τη σε πίτες, τάρτες και σούπες για έξτρα γεύση
  • Φτιάξτε ονειρεμένα dips αναμιγνύοντας τη με ανθότυρο ή γιαούρτι & μυρωδικά
  • Απολαύστε τη σε γέμιση για κρέας (αρνί, ψαρονέφρι, κουνέλι)
  • Συνοδεύστε πιάτα με μαγειρεμένα καλοκαιρινά λαχανικά 
  • Φτιάξτε το παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες & κολοκυθάκια
  • Δημιουργείστε δροσερά επιδόρπια, γλυκά καλτσούνια ή ένα cheesecake με ελληνικό χαρακτήρα
Η Yolenis.com, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό delicatessen, μας προτείνει μια γευστική … τσαχπινιά προσθέτοντας ξινομυζήθρα σε μια συνταγή ζυμαρικών:

Τόσο απλή και τόσο απρόσμενα εντυπωσιακή!
Το ταξίδι στη γεύση αρχίζει με ένα κλικ! 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις