“Το πιο σημαντικό στοιχείο που, αν εκλεχθώ ξανά, μπορώ να προσφέρω στους ψηφοφόρους: Την εμπειρία μου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα για μεγάλα θέματα”, δηλώνει στο nooz.gr η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νίκη Τζαβέλα.

Η συνέντευξη:

– Κυρία Τζαβέλα έχετε μεγάλη εμπειρία από τις δράσεις στο ευρωκοινοβούλιο. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο με τις εκτιμήσεις σας για τη βαρύτητα και τη δυναμική των επερχόμενων ευρωεκλογών δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές δεν την απέκτησαν ξαφνικά τη βαρύτητά τους. Η διαφορά είναι πως εμείς πήραμε επιτέλους μια σωστή ζυγαριά για να τη δούμε. Οι εκλογές αποφασίζουν για τη ζωή μας. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι σε αυτό, δεν υπάρχουν παραθυράκια ή λεπτομέρειες. Όπως ψηφίζουμε, θα ζούμε.

Η οικονομική κρίση, για παράδειγμα, ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής κρίσης που αφέθηκε ανεξέλεγκτη τόσο από τους θεσμούς, όσο και από τους ψηφοφόρους.

Στο μεγαλύτερο βαθμό, βέβαια, οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε και τι έπρεπε να κάνουν.

Το θέμα, όμως, είναι πως οι πολιτικοί αξιωματούχοι επέτρεψαν ή και υπαγόρευσαν στην οικονομία την υπερβολή και τους κινδύνους της.

Πλέον, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με σαφή αιτήματα και ασκημένη μαχητικότητα.

Αυτό είναι που τα αλλάζει όλα, επειδή το βάρος όλων των εκλογών, το βάρος της δημοκρατίας, δεν προέρχεται ούτε από την εποχή, ούτε από τους υποψηφίους. Προέρχεται από τους ψηφοφόρους και είναι ο βασικός λόγος που με εξαιρετική προσοχή και ειλικρίνεια ζητώ την ψήφο τους.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/05/22/tzavela22514101.jpg-Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της;

Η Ελλάδα δεν είναι πια στο στάδιο της αναμονής. Ρωτάτε τι μπορεί να περιμένει η χώρα μας, όμως η πορεία της έχει ξεκινήσει.

Ξέρω πως, όταν συζητάμε για τα πιθανά οφέλη της χώρας μας από τις συμμαχίες της, είναι πολύ εντυπωσιακό και πολύ χρήσιμο στους ψηφοθήρες πολιτικούς παλαιάς κοπής, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους ή του χρόνου ενασχόλησής τους με την πολιτική, να συζητάμε για «κουρέματα», επιμηκύνσεις και άλλα παρόμοια.

Όμως ακόμη πιο σημαντικές από τέτοιου είδους ελαφρύνσεις, πολλές από τις οποίες αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης, είναι οι επενδύσεις που βρίσκουν ξανά τον δρόμο τους προς την Ελλάδα και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχοποιούν πραγματικές ελλείψεις και προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις.

Οι μεγαλύτερες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πολιτική σταθερότητα και η θεσμική ομαλότητα της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η επιτυχία μας σχετικά με αυτούς τους στόχους μάς επιτρέπει να διεκδικούμε κάποια κέρδη, επιτρέπει όμως και στα ίδια να υπάρχουν.

– Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες και πόσο ρεαλιστικό είναι να επιτευχθούν οι στόχοι την επόμενη μέρα των εκλογών;

Όσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι, τόσο ρεαλιστική είναι και η επίτευξή τους. Τώρα, αν αυτό θα γίνει την επόμενη μέρα είναι μια άλλη κουβέντα. Θα γίνει σίγουρα σύντομα, αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες και αν οι εκλογές δεν αμφισβητήσουν, όπως είναι δικαίωμά τους, τις αποφάσεις που με ουσιαστικές και κυριολεκτικές θυσίες πήραμε.

Σε πρακτικό επίπεδο:
Κανείς δεν λέει ότι αν το βράδυ των εκλογών βγει η Νέα Δημοκρατία, το επόμενο πρωί θα χρωστάμε λιγότερα. Αυτό δεν θα ήταν καταμέτρηση ψήφων, αλλά εμπόριο ψήφων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει οριστεί στα πέντε χρόνια. Σίγουρα δεν θα χρειαστούν τόσα για να δούμε στην καθημερινότητά μας τα οφέλη από τον συντονισμό της εθνικής μας πολιτικής με τη διεθνή, αλλά ο προγραμματισμός οφείλει να είναι μακρόχρονος.

Πώς, λοιπόν, θα επιτευχθούν οι στόχοι μας; Αν έχουμε επιβεβαιώσει τη θέλησή μας να παραμείνουμε στην οργάνωση και στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας την πρώτη θέση στη Νέα Δημοκρατία, θα έχουμε στείλει μήνυμα στους εταίρους μας πως τα πρόσφατα αλλά και τα ιστορικά μας κεκτημένα δεν κινδυνεύουν.

Θα μπορούμε τότε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ακλόνητα επιχειρήματα, τα μόνα που μετράνε. Με αυτά τα επιχειρήματα και με μακρόχρονο προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους θα σχεδιάσουμε την προοδευτική μας πορεία, με τις απαραίτητες ελαφρύνσεις των πληρωμών που οφείλει το δημόσιο στους εταίρους μας, αλλά και με τις ανάλογες ελαφρύνσεις που συνεπάγονται στις πληρωμές που περιμένει το δημόσιο από τους πολίτες του.

Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο που, αν εκλεχθώ ξανά, μπορώ να προσφέρω στους ψηφοφόρους: Την εμπειρία μου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα για μεγάλα θέματα. Είναι μια εμπειρία που δεν μπορεί να την αναπληρώσει όποιος δεν την έχει.

Και εγώ την έχω αποκτήσει με πολλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο τομέα και στον διεθνή κυβερνητικό τομέα, όπως στη σύγχρονη θητεία μου στην ευρωβουλή και όχι μόνο.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/05/22/tzavela22514103.jpg– Οι ευρωσκεπτικιστές/εθνικιστές φαίνεται ότι θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Ποιες είναι οι αδυναμίες που υπάρχουν και επιτρέπουν αυτά τα φαινόμενα και πως πρέπει να καλυφθούν;

Είναι πολύ κρίμα που ο εθνικισμός έχει αποκτήσει το ιδεολογικό περιεχόμενο του άκρου.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες ήττες που κάποιες πολιτικές μονάδες έχουν καταφέρει εναντίον μας.

Η αγάπη για το έθνος δεν είναι ντροπή, αρκεί να μην εκφράζεται με πανικό και θόρυβο. Μιλάτε και για τον ευρωσκεπτικισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος, όμως αδικείται και αυτός από το σύγχρονο περιεχόμενό του.

Ο σκεπτικισμός δεν χαρακτηρίζει κάποιον που βλέπει παντού προβλήματα, αλλά κάποιον που αναζητά παντού μια καλύτερη λύση. Είναι σαφές πως τα ακραία κόμματα, τα κόμματα στο άκρο κάθε ιδεολογίας, εκμεταλλεύονται κάποια κενά που καλό είναι να μην τα αγνοούμε.

Όσο αδυνατούμε να αρθούμε στο ύψος της καταγωγής μας, αλλά και όσο ντρεπόμαστε να την προβάλλουμε, την αφήνουμε βορά σε κάθε επιτήδειο.

Πάνω από όλα, όσο θεωρούμε ότι είναι κατώτερό μας να εξηγήσουμε στον κόσμο τις πιο απλές και καθημερινές του ανησυχίες, όσο δεν καταδεχόμαστε να τονώσουμε κάθε ευκαιρία του να αισθανθεί περήφανος όχι στην μοναξιά του, αλλά στο ιστορικό και διεθνές σύνολο της προσωπικής και πολιτικής ύπαρξής του, εγκαταλείπουμε τον πόλεμο για τη ζωή του και χάνουμε -αλλά αυτό είναι το λιγότερο- τη μάχη για την ψήφο του.

Έτσι ανεβαίνουν σε δημοτικότητα κάποια κόμματα. Αντίπαλοί μας, όμως, δεν είναι αυτά, αλλά οι ανάγκες που μένουν ακάλυπτες, ειδικά αν τις αφήνουμε ακάλυπτες εμείς.


– Η πόλωση των τελευταίων ημερών ευνοεί εσάς ή την αντιπολίτευση;

Η πραγματικότητα ευνοεί σίγουρα την κυβέρνηση, όμως η πόλωση δεν νομίζω πως ευνοεί κάποιον. Προσωπικά, άλλωστε, δεν είδα ποτέ το νόημά της. Νομίζω πως για να κάνεις μια δουλειά, στρώνεσαι κάτω και δουλεύεις με ηρεμία και μεθοδικότητα. Δεν αρχίζεις τους θεατρινισμούς. Όμως δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/05/22/tzavelasamaras225141.jpg


– Φοβάστε την αποχή, το κόμμα του καναπέ όπως λέγεται;

Φοβάμαι τον άνθρωπο που δεν βλέπει το νόημα της συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία. Τον φοβάμαι αν το κάνει επειδή είναι σίγουρος πως θα κερδίσει ό,τι κι αν γίνει, τον φοβάμαι και αν το κάνει επειδή είναι σίγουρος πως θα χάσει ό, τι κι αν γίνει.

Φοβάμαι πολύ και εκείνους που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση, στην όποια κατάσταση από τις δύο. Για εμένα, όμως, ο φόβος είναι κάτι που συμβαίνει όταν στέκεσαι ακίνητος.

Γι΄ αυτό ψηφίζω και γι αυτό είμαι υποψήφια. Θέλω να γεμίσω το κενό που θα γέμιζε ο φόβος. Και καθημερινά βρίσκω συμμάχους.

– Πως θα επηρεαστεί η κυβέρνηση εάν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα επηρεαστεί η συνοχή και η πορεία της κυβέρνησης;

Πιστεύω ότι θα επηρεάσει όσους θα ήθελαν να επηρεαστεί η συνοχή και η πορεία της κυβέρνησης. Θα γίνουν ακόμη πιο εριστικοί, ακόμη πιο μισαλλόδοξοι, ακόμη πιο ανεύθυνοι.

Η ερώτησή σας, όμως, είναι υποθετική και αφήνει αδιευκρίνιστες πολλές παραμέτρους, τις οποίες δεν μπορώ να αγνοώ αν είναι να σας δώσω μια πλήρη απάντηση.

– Υπάρχουν φωνές στο κόμμα σας που ζητούν μια ξεκάθαρη κεντροδεξιά στροφή…

Οι εκλογές είναι μια ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων. Όσο για την κεντροδεξιά στροφή, δεν καταλαβαίνω από πού θα ξεκινούσαμε για να την κάνουμε: Η Νέα Δημοκρατία είναι και τώρα ένα κεντροδεξιό κόμμα.


Ποια είναι η Νίκη Τζαβέλα

Η Νίκη Τζαβέλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία.

Σπουδές στην Αμερική και Αγγλία, με ειδίκευση στην Οικονομία Απασχόλησης (B.Sc και M.Sc., Labour Economics)

Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΔ, Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ..

Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 καθώς και Αντιπρόεδρος μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Εργάστηκε επίσης ως Αντιπρόεδρος σε πολυεθνικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και σε μεγάλα Ελληνικά Ιδρύματα.

Από το 2009 είναι Ευρωβουλευτής.


Συνέντευξη: Έλλη Κομνηνού

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις