Έξι γοητευτικές μακαρονάδες, που παίζουν ανάμεσα στον ουσιαστικό ρουστικανισμό, στην παράδοση και τη φινέτσα, μας αποδεικνύουν γιατί τα ζυμαρικά είναι το διασημότερο φαγητό στον πλανήτη.
Κατσικομακαρονάδα, «Μαζωμός» 
Έχει χιούμορ αυτή η αντιπρόταση στην (ακόμη ) μοδάτη αστακομακαρονάδα, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Φτιάχνεται με κατσίκι ναξιώτικο και λίγη ντομάτα, που ανεβάζει τη ­φυσική του νοστιμιά.
Παπαρδέλες με 3 κιμάδες, «Faro Capo» 
Μια παλιότερη επιτυχία του Χρύσανθου Καραμολέγκου, που εδώ επιμελείται την κουζίνα, από την εποχή του «Απλά»: al dente παπαρδέλες με ένα ραγού από βοδινό, μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, όλο ανάλαφρη umami νοστιμάδα πασπαλισμένη με παρμεζάνα.
Agnolotti piemontesi, «Vespa Rossa» 
Αυτά τα πιεμοντέζικα ραβιόλια είναι πολύ ραφινάτα. Γεμισμένα με μοσχαρίσια γλυκάδια, μανιτάρια και κουκουνάρι, έχουν μια γεύση ασυνήθιστη και υλικά που παντρεύονται τέλεια μεταξύ τους. Η απλή σάλτσα beurre noisette (καμένο βούτυρο δηλαδή ) τους ταιριάζει γάντι.
Χυλοπίες με σκορπίνα, «Ετήσιες και Θάλασσες» 
Ιδού μια πολύ πρωτότυπη και ­ουσιαστική πρόταση του ανήσυχου σεφ Γιάννη Στανίτσα. Ρουστίκ αίσθηση από ωραίες χυλοπίτες με σκορπίνα, σε μια σάλτσα μπισκ από τα κόκαλά της, η οποία δίνει στο πιάτο βαθύτατη νοστιμιά.
Ραβιολόνι με σπαράγγια, «Luna Rossa» 
Εξαιρετική pasta fresca σε άψογο al dente φτιαγμένη από τον Ντανίλο Πετρίνι. Γεμισμένα με μυρωδάτα σπαράγγια, τα ραβιόλια δέχονται με ανοιχτές αγκάλες την ένταση και την κόντρα τόσο του σαφράν όσο και της παρμεζάνας και η ευγένειά τους απογειώνεται.
Καραβιδομακαρονάδα, «Κούβελος» 
Να μια μακαρονάδα που αξίζει πολλά εύσημα. Al dente ζυμαρικό, τρυφερές καραβίδες και λίγη ντοματούλα – ακριβώς όση πρέπει.
Πηγή: www.athinorama.gr
Γιάννης Πλατής ([email protected])