Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την πιθανή επικράτησή του σε εθνικές εκλογές μιλάει ο Κροάτης φιλόσοφος, Σρέκο Χόρβατ, σε άρθρο του στο Αl Jazeera, επισημαίνοντας την ιστορική νίκη της αριστεράς στην Ευρώπη.

Στο κείμενό του ο Χόρβατ αναφέρει ότι όλα τα αριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του συνδέονται με κινήματα και ιδέες, όπως η αντιφασιστική φιγούρα του Μανώλη Γλέζου, αλλά και η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει την Ελλάδα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και να πάρει την εξουσία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Ο Χόρβατ καταγράφει και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνει και την άνοδο άλλων κομμάτων της Αριστεράς όπως το Podemos (Μπορούμε) στην Ισπανία που κέρδισε 8% (5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκε μόλις λίγους μήνες πριν.

Στην Ιταλία το L’Altra Europa (Η άλλη Ευρώπη) που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα κέρδισε 4%, δηλαδή τρεις έδρες στην Ευρωβουλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις