Κύμα αμφισβήτησης εκ των έσω “πλήττει” τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, με δύο από τα παλαιά στελέχη του κόμματος (Σκανδαλίδης και Ρέππας) να τον επικρίνουν για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και να τον καλούν να εξετάσει συνεργασία με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο της εξαγγελίας Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης διαμηνύει με άρθρο του πως “κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την τύχη ενός ιστορικού κόμματος” και ζητεί μαζικό αντιπροσωπευτικό συνέδριο για να αποφασιστεί η πορεία του χώρου.

“Προέχει να ενώσουμε τις υπαρκτές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα κατεσπαρμένες παντού και μέσα από ένα ανοιχτό, μαζικό, αντιπροσωπευτικό συνέδριο να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις για την πορεία του χώρου” επισημαίνει.

“Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ” προσθέτει.

Σε παρέμβασή του δε ο Δημήτρης Ρέππας αναφέρει πως “η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και κατά μείζονα λόγο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει μόνο με όρους συμμετοχής της βάσης και όχι με όρους κορυφής ή συμφωνίας αξιωματούχων μέσω επικοινωνιακής επιβολής τους στη δημόσια ζωή. Αυτό προϋποθέτει πάνω απ’ όλα αξιόπιστη σχέση της ηγεσίας με τη βάση, που στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο”.

“Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε περίπου 400 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2012, υποχώρησε κατά 35% ως προς την ποσοστιαία δύναμη που είχε στις προηγούμενες εκλογές και αναδείχθηκε για πρώτη φορά, από την ίδρυσή του, στην τέταρτη θέση και μάλιστα με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό” σημειώνει.

“Η θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας θα μου ήταν κατανοητή μόνο για την αντοχή του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δήλωνε ταυτοχρόνως πως έλαβε το μήνυμα και σχεδιάζει ριζική αλλαγή πλεύσης. Αντιθέτως, με δηλώσεις της μας παραπέμπει στην ιστορία του Χότζα και στον τρόπο που έκανε την καλύβα να φαίνεται ευρύχωρη” προσθέτει.

“Αν έπρεπε να κοιτά κάπου η ηγετική ομάδα δεν είναι το κάτω των δημοσκοπήσεων, αλλά το πάνω των εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος. Είναι λυπηρό, στα όρια της ιστορικής στρέβλωσης, αυτό που συνέβη κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για όλα τα κόμματα υπήρχε η συγκρίσιμη στήλη των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά των αποτελεσμάτων της Ελιάς του 2014 με κενή την κάρτα για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ του 2012, φανερώνει πως η ηγετική ομάδα ερμηνεύει αντίστροφα την ψήφο προς την Ελιά σε σχέση με την πραγματικότητα” σημειώνει.

“Η ψήφος μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν ψήφος για αλλαγή πορείας και όχι ψήφος έγκρισης της πολιτικής και της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως το ίδιο ακριβώς ισχύει για ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Ελιάς. Πιστεύω, επίσης, πως, αν στις πρόσφατες εκλογές κατέρχονταν το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ και η Ελιά με τις άλλες, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της, θα είχαμε πλήρη αποκάλυψη των πραγματικών μεγεθών” τονίζει.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως σε ένα ιδρυτικό συνέδριο παράταξης. Το συνέδριο αυτό θα είναι ανοικτό και αντιπροσωπευτικό με τις εγγυήσεις μιας κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής” αναφέρει και σημειώνει πως τα δύο θέματα που πρέπει να τεθούν είναι η κομματική έκφραση του χώρου (όνομα, σύμβολα) και η φυσιογνωμία, η πολιτική στάση, το πρόγραμμα και οι συμμαχίες.

Παραπέμπει δε σε παλαιότερη τοποθέτησή του στην οποία έγραφε ότι “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης για το σχηματισμό κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ αν οι συνθήκες το επιβάλλουν”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις