Το σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει για την ασφάλεια των πτήσεων ελαφρών αεροπλάνων, πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων -πολιτικών και στρατιωτικών- από τις αυθαίρετες πτήσεις μεμονωμένων αεραθλητών, επισημαίνει η Πολεμική Αεροπορία με αφορμή την αύξηση των περιστατικών κατά τα οποία, μεμονωμένοι ιδιώτες αεραθλητές, χρησιμοποιώντας είτε αλεξίπτωτα πλαγιάς, είτε υπερελαφρές αεραθλητικές μηχανές, δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ Β’/ 309/15-03-06 και ΦΕΚ Β’/1068/ 04-08-06).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, έχει διαπιστώσει ότι από μεμονωμένους αεραθλητές δεν γίνεται η προβλεπόμενη ενημέρωση των υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας των αεροδρομίων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές που εκτελούνται πτήσεις αιωροπτεριστών.

Κατόπιν δε επικοινωνίας με τις αερολέσχες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, διαπιστώνεται ότι συχνά οι προαναφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτές, ώστε να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος ή πληροφόρηση.

Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται ελαστική αντιμετώπιση των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας από τους αεραθλητές και μη τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, ιδιαίτερα εντός ελεγχόμενου εναέριου χώρου, στη γειτνίαση μεγάλων αεροδρομίων.

«Τα γεγονότα αυτά είναι παράγοντες που συντελούν αρνητικά στην ασφάλεια των πτήσεων και είναι πιθανό να δημιουργήσουν επισφαλείς καταστάσεις για τις πτήσεις των αεροσκαφών», προειδοποιεί το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία απευθύνοντας νουθεσίες προς όλους τους εμπλεκομένους, επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση αεραθλητικής δραστηριότητας και εφ’ όσον αυτή πραγματοποιείται στις προβλεπόμενες περιοχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας καθώς και συνεχής επαγρύπνηση από τους αεραθλητές, με σκοπό την αποφυγή επισφαλών καταστάσεων και τη συνδρομή όλων στην ασφάλεια των πτήσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις