Απεργία πείνας ξεκινά από σήμερα Δευτέρα σε όλες τις φυλακές της χώρας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει φυλακές τύπου Γ και περιορίζει τις άδειες και το δικαίωμα αναστολής.

Οι κρατούμενοι ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ, τονίζοντας ότι «λέμε όχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο, σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο».

Διαμαρτύρονται για τα σχέδια περιορισμού αδειών και αναστολής, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα».

«Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρ’ όλ’ αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα», αναφέρουν.

Ζητούν εφαρμογή της ισονομίας, αναφέροντας: «Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με ποινή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες».

Επίσης επιδιώκουν την εφαρμογή του δικαιώματος της συζυγικής επίσκεψης, αναφέροντας: «Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία. Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις