Πολλοί από σας θα αναρωτιέστε τι εννοώ με τον τίτλο. Πώς μια σαλάτα δηλαδή μπορεί να χαρακτηριστεί ως βασιλική; Τι παραπάνω έχει αυτή η σαλάτα από τις άλλες και λ.χ από μια χωριάτικη που κρύβει μέσα τις παράδοση και ιστορία;
Είχα την ευκαιρία να γευτώ ορισμένες ενδιαφέρουσες σαλάτες τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια σαλάτες οι οποίες ήταν πολύ ιδιαίτερες και είχαν το κάτι παραπάνω που άλλες φορές είναι το κάτι διαφορετικό.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει μια σαλάτα όπως και κάθε άλλο τρόφιμο να το γευθείς αρκετές φορές για να τεκμηριώσεις την επιτυχία του και να επιβεβαιώσεις τη σταθερότητά του. Δεν υπάρχει πιο άσχημο πράγμα απ’το να φας κάτι σήμερα, να είναι εξαιρετικό και να το ξαναφάς στο μέλλον και να μην έχει καμία σχέση με αυτό που θυμώσουν.
Βασιλικές σαλάτες. Είναι φανερός εξ’ αρχής ο καλός μάγειρας μιας σαλάτας. Αυτός δηλαδή που προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια, από την αναλογία των υλικών και της βινεγκρέτ ως και την παρουσίασή της.
Έχω την τύχη από το περασμένο φθινόπωρο και απολαμβάνω επανειλημένως μια σαλάτα, ή μάλλον, μερικές σαλάτες οι οποίες μου περνάνε διαφορετικά μηνύματα κάθε φορά. Στο Κηφισιώτικο Menoo all about taste λοιπόν έχω παρασύρει έναν μάγειρα σε μεγαλύτερα ύψη και μου φτιάχνει σαλάτες που είναι κάτι παραπάνω από σαλάτες. 
Αυτός είναι ο Στέφανος Βυθούλκας και βάση των απαιτήσεών μου έχει φτιάξει την πιο νόστιμη σαλάτα και όχι μόνο. Αυτή είναι μια πελώρια σαλάτα που ξεχωρίζει εκτός από τις γεύσεις της, για τις υφές και τις θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές αποτελείται από ντοματίνια, γκοργκοντζόλα ντόλτσε, μπισκότο παρμεζάνας, μπρεζάολα, πατζάρι, κρουτόν και πολύ ταιριαστές βινεγκρέτ με βαλσάμικο ξύδι. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι διαφορετικές υφές της γκοργκοντζόλας, της μπρεζάολας και των κρουτόν αλλά και οι θερμοκρασίες κάθε υλικού.
Είναι όμως κι άλλη μια σαλάτα από τον ίδιο μάγειρα, πιο ελαφριά και πιο καλοκαιρινή. Σολωμός καπνιστός που δένει μέσα του μικρά κομμάτια από λαχανικά και ντοματίνια. Ίσως η πιο ιδιαίτερη γεύση καπνιστού σολωμού που θυμάμαι!
Αν βρεθείτε κοντά στην Κηφισιά μεσημεριανές ώρες και έχετε σαλατικές ορέξεις περάστε από το Menoo. Μπορεί να είστε τυχεροί, να βρείτε τον Στέφανο και να του ζητήσετε μια σαλάτα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας. 210 6252214 Κηφισίας 310   
Καλή όρεξη!
Γιάννης Πλατής ([email protected])
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις