Η αναμονή 55 μηνών με σύστημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας, 43χρονου ασθενή, έληξε την περασμένη Πέμπτη, 3 Ιουλίου, με τη δωρεά μοσχεύματος καρδιάς από δότη που νοσηλευόταν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ο ασθενής έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η τοποθέτηση της συσκευής υποστήριξης της καρδιάς έγινε τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ στη λίστα αναμονής βρισκόταν από τον Ιανουάριο 2011.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 4 Ιουλίου, ασθενής ηλικίας 59 ετών, που έπασχε κι εκείνος από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και έφερε διπλό σύστημα υποστήριξης της καρδιάς για 13 μήνες, δέχθηκε μόσχευμα από δότη που νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η τοποθέτηση του συστήματος υποστήριξης της καρδιάς έγινε τον Ιούνιο του 2013, ενώ ο ασθενής βρισκόταν στη λίστα από τον Μάιο 2013.

Η πορεία της υγείας των δύο ασθενών – ληπτών των καρδιακών μοσχευμάτων είναι πολύ καλή.

Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Συνολικά από την έναρξη του Προγράμματος το 1995, το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ έχει πραγματοποιήσει 128 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 127 ασθενείς.

Σήμερα, βρίσκονται σε αναμονή 27 άτομα, εκ των οποίων, 8 φέρουν συστήματα μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις