Θερμό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρώην πρόεδρος της βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων και συγκεκριμένα για τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στην επιλογή προσωπικού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η διάταξη δεν «ενθουσίασε» τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα στον υπουργό.

Οι διάλογοι είναι ενδεικτικοί:

Μητσοτάκης: Αν γνωρίζετε μία Ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν χρησιμοποιεί τη συνέντευξη στην επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο παρακαλώ να μου το πείτε, γιατί εγώ δεν το γνωρίζω.

Κακλαμάνης: Κύριε υπουργέ, αποτύχατε!

Μητσοτάκης: Μη μιλάτε για το κόμμα μας, γιατί σε αυτή την αίθουσα όλοι έχουμε πολύ βεβαρημένο παρελθόν και εσείς ενδεχομένως πολύ πιο βεβαρημένο, από ότι έχουν οι νεότεροι.

Κακλαμάνης: Εγώ σέβομαι τους πάντες σε αυτή την αίθουσα. Αυτός ο ρατσισμός του ποιος είναι νέος, ποιος είναι ηλικιωμένος καλό είναι να μείνει στην άκρη τουλάχιστον, όταν συζητάμε εδώ και οφείλουμε να συζητάμε πολιτικά και εγώ πολιτικά τοποθετούμε.

Μητσοτάκης: Μη με διακόπτετε. Δεν σας δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός επειδή είστε ο τέως πρόεδρος της Βουλής. Να περιμένετε και να μιλήσετε μετά. Αυτό το ύφος όχι σε μένα. Είναι ντροπή για έναν τέως πρόεδρο της Βουλής να μη σέβεται τον κανονισμό.

Κακλαμάνης: Κακώς απευθύνομαι στον κ. υπουργό, διότι επίπεδο διαλόγου, άλλωστε, με ύβρεις δεν νοείται.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Με τον υπουργό να επισημαίνει ότι δίνεται πλέον η ευκαιρία στους πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, που «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν, και την αντιπολίτευση να εκφράζει την αντίθετη ακριβώς θέση, λέγοντας πως επιχειρείται από την κυβέρνηση ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής.

Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

«Είναι ένα νομοσχέδιο όμως το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε σε μία δημόσια διοίκηση, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι τραυματισμένη και προβληματική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τον πολίτη με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, η οποία ενδεχομένως δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηγεσία την ίδια της δημόσιας διοίκησης, από τους φυσικούς προϊσταμένους, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό. «Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε συνεντεύξεις με διαφάνεια, με εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων και των όσων παίρνουν συνεντεύξεις, ώστε να μην έχουμε ζητήματα, τα οποία να παραπέμπουν σε πρακτικές που ενδεχομένως όντως να ήταν προβληματικές στο παρελθόν. Γι’ αυτό οι συνεντεύξεις, όπως και οι γραπτές εξετάσεις, θα διεξάγονται με την ευθύνη του ΑΣΕΠ», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές.

«Το λέω ανοιχτά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο μπροστά σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απ’ ό,τι είναι η δημόσια διοίκηση. Και αυτή η τεχνογνωσία είναι ανάγκη να μεταφερθεί στο Δημόσιο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εισηγητές – αγορητές των κομμάτων

«Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιλογής των ηγετών της δημόσιας διοίκησης διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος, που θα αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, μακριά από οποιαδήποτε κομματική χειραγώγηση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι, ενώ το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι έρχεται να θεραπεύσει τις αδυναμίες του ν. 3839/2010, ανατρέπει εκείνες τις διατάξεις του που ήταν ευρύτερα αποδεκτές, διότι προέβλεπαν μια διαδικασία ανάδειξης προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών με μοριοδότηση μετρήσιμων προσόντων και οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, και αφήνει απροσδιόριστο περιθώριο να διαιωνίζονται οι πρακτικές των μεταβατικών διατάξεών του και μάλιστα με ευνοημένα τα ίδια πρόσωπα τα οποία επωφελήθηκαν και στο παρελθόν.

«Κάποια στιγμή, όλοι οφείλουμε να μπούμε μπροστά στις ευθύνες μας. Πέρα από υπεκφυγές, πέρα από γενικολογίες, πέρα από καταγγελτικό λόγο, οφείλουμε να πούμε τι είναι αυτό που όλοι μαζί ονομάζουμε σύγχρονο σύστημα, αντικειμενικό, σύστημα αρίστων επιλογών», κάλεσε το Σώμα ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε τη θέση των ΑΝΕΛ ότι η αξιοκρατία δεν πραγματώνεται μόνο με τεστ και συνεντεύξεις και ζήτησε τη μοριοδότηση όλων ανεξαιρέτως των πιστοποιημένων προσόντων όλων των δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις επιλογές, προαγωγές και κρίσεις.

Όπως υποστήριξε για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο ειδικός αγορητής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, το νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας, κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης σε αυτήν.

«Πρέπει να ξαναδούμε με άλλο πρίσμα το τι ακριβώς υπηρετεί πέραν της τεχνικής και τεχνοκρατικής και γραφειοκρατικής και δημοσιοϋπαλληλικής πλευράς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), επισημαίνοντας πως πρέπει να αξιολογούνται και οι υπουργοί για να αποκτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα.

«Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης πιο συγκεντρωτικής, επιτελικής, στενά δεμένης με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετικής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Για νομοσχέδιο που μας πάει δεκαετίες πίσω, εγκαθιδρύοντας το φαύλο πελατειακό κράτος από το οποίο -υποτίθεται- θέλει να αποστασιοποιηθεί, μίλησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών η Θεοδώρα Τζάκρη.

Αντιπαράθεση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης ωστόσο ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε το θέμα της προσφυγής του Δημοσίου στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή την οποία είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ από τη 15η Μαΐου εναντίον της αξιολόγησης.

Αφού ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης στην οποία -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- γίνεται ρητή αναφορά στο ότι η κυβερνητική τρομοκρατία δεν θα περάσει, έθεσε το ερώτημα «από πότε, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Δημοσίου να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, είναι κυβερνητική τρομοκρατία».

«Αν κάποιος υποπίπτει σε συμπεριφορές οι οποίες είναι ελέγξιμες και ενδεχομένως επικριτέες, είναι μάλλον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν να συμμετάσχουν σε κάθε τέτοια δίκη, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο, ξεκάθαρη πολιτική επιρροή και μη σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συνέστησε «να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για τρομοκρατία σε αυτήν την αΑίθουσα».

Για κυβερνητικό αυταρχισμό και βιομηχανία προσφυγών έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Τι θα κάνετε αν δεν βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία τα δικαστήρια και αν η ΑΔΕΔΥ συνεχίσει με άλλη μορφή, με άλλη ορολογία και με άλλη κάλυψη τους απεργιακούς αγώνες; Θα κάνετε και επιστράτευση; Θα επιστρατεύσετε τώρα και τους δημοσίους υπαλλήλους; Επιστρατευμένη καταναγκαστική εργασία θα επιβάλετε στην Ελλάδα;» ρώτησε τον υπουργό.

«Από πότε, χρησιμοποιείτε όλα τα μέσα, για να θίξετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία; Από πότε νομιμοποιείστε να δίνετε συμβουλές συμπεριφοράς, τη στιγμή που η κυβέρνησή σας περιφρονεί τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο;» ρώτησε και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ).

Απάντηση Ευ. Χριστοφιλοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Παίρνοντας τον λόγο η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου απάντησε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι της ΝΔ» λέγοντας πως αν υιοθετούσε την ίδια λογική θα έπρεπε να αποκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «ικέτη του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

«Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των νεοναζιστών να κόπτεται υπέρ του δημοψηφίσματος. Εγώ δεν είμαι εναντίον των δημοψηφισμάτων, αλλά για άλλη μια φορά όχι μόνο στις πλατείες, αλλά και εδώ μέσα οι γραμμές σας ταυτίζονται με αυτές της Χρυσής Αυγής» σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις