Το concept «ελληνικό εστιατόριο στο εξωτερικό» έχει δεινοπαθήσει περισσότερο ίσως και από την ελληνική οικονομία, με τις περισσότερες προσπάθειες να επικεντρώνονται συνήθως στην αναπαραγωγή είτε της κλασικής ταβέρνας είτε της μαμαδίστικης κουζίνας.
Έτσι, χάρηκα όταν ανακάλυψα το Nerai, ένα καινούριο εστιατόριο στο Μανχάταν που επιχειρεί να προσφέρει ελληνική κουζίνα με μια πιο μοντέρνα ματιά.
Έχω μια σχέση αγάπης- μίσους με το φαγητό της πατρίδας μου : όσο μου λείπει, άλλο τόσο μου πέφτει βαρύ όποτε το δοκιμάζω. Τόσο στην γεύση όσο και στο στομάχι μου. Ευτυχώς το Nerai είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις που κατορθώνουν να πετύχουν την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην γεύση και την υφή.
Το εστιατόριο στεγάζεται σε μια μονοκατοικία στο Midtown (εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν το εμβληματικό Oceana) καλόγουστα διακοσμημένη με ναυτικά θέματα, με κολακευτικό φως και πολύβουη ατμόσφαιρα, ακόμα και το μεσημέρι. Και ξεκινάω τονίζοντας το εξαιρετικό του service; Από το θερμό καλωσόρισμα στην πόρτα μέχρι και σε όλη την διάρκεια του φαγητού, ήταν το καλύτερο που μου έχει τύχει σε ελληνικό εστιατόριο:  προσεκτικό, διακριτικό, εξυπηρετικό και χαρούμενο.
Το μεσημεριανό μενού είναι πιο απλό από το βραδινό που περιέχει περισσότερο δημιουργικά και σύνθετα πιάτα. Από τα ορεκτικά το ψητό χταπόδι ήταν μαστιχωτό και ζουμερό με μια οξύτητα που τονιζόταν ακόμα περισσότερο από την κάπαρη, η χωριάτικη σαλάτα όμως αδικήθηκε από τις άνοστες ντομάτες παρόλο που στην κουζίνα είχαν προσπαθήσει να τις βελτιώσουν ξεφλουδίζοντας τις. Το γεγονός παραμένει. Στην Νέα Υόρκη, όπως και στο Λονδίνο άλλωστε, είναι δύσκολο να βρεις λαχανικά τόσο καλής ποιότητας όσο στις χώρες της Μεσογείου.  Η σπανακόπιτα τίμησε την παράδοση χωρίς όμως ιδιαίτερες επεμβάσεις και παρέμεινε νόστιμη αλλά βαρετή ενώ από τα κύρια, το αρνίσιο burger φτιαγμένο από καλής ποιότητας κιμά και φέτα ήταν εξαιρετικό. Η μεγάλη έκπληξη του μενού όμως, ήταν τα γεμιστά. Αντί για το συνηθισμένο παραβρασμένο ρύζι, η γέμιση θύμιζε περισσότερο καλά χυλωμένο και αρωματικό ριζότο.  Και ήταν τόσο νόστιμα που βρήκα την ψητή φέτα που τα συνόδευε περιττή.
Στο μεσημεριανό μενού υπάρχουν μόνο δύο γλυκά – μια βαριά πορτοκαλόπιτα που συνοδεύεται από σορμπέ πικρής σοκολάτας και ένα ελληνικό γιαούρτι με μέλι- και τα δύο απογοητευτικά.
Συνολικά, έχω διφορούμενα συναισθήματα για το Nerai, μια που το εξαιρετικό service και τα λίγα ενδιαφέροντα πιάτα υπονομεύονται από τις εύκολες αλλά δημοφιλείς λύσεις που κυριαρχούν στο μεσημεριανό μενού. Είναι δύσκολο για ένα εστιατόριο τοπικής κουζίνας να πετύχει στο εξωτερικό κάνοντας πρωτοποριακά πιάτα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, ελπίζω όμως πως ο αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος chef του Nerai θα καταφέρει τελικά να παρουσιάσει κάτι πιο ενδιαφέρον στο μέλλον. Παρόλα αυτά όμως, το Nerai παραμένει ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. 
ΒΑΘΜΟΣ: 6,5 / 10

Peter Stat www.fnl-guide.com UCopyright  permission taken)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις