"Δεν ορίζουν τα ροδάκινα την εξωτερική πολιτική"

"Δεν ορίζουν τα ροδάκινα την εξωτερική πολιτική"
Τη διαβεβαίωση πως οι έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή λόγω του ρωσικού εμπάργκο, θα αποζημιωθούν έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στηρίζοντας παράλληλα τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στο Mega, η Σοφία Βούλτεψη, δεσμεύτηκε πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν είτε από κοινοτικά κονδύλια είτε από εθνικά, ενώ πρόσθεσε πως ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς να αναφέρει πάντως για ποια πρόκειται.

Ως προς τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Βούλτεψη τόνισε πως δεν υπήρχαν περιθώρια διαφορετικής στάσης και μεγαλύτερης ευελιξίας, αναφέροντας πως η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της EE και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της» στο δυτικό στρατόπεδο.

«Μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου», σημείωσε και έκρινε πως θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι είναι αυτοί που έχουν τα δάνειά μας και αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι», σημείωσε ακόμη η κ. Βούλτεψη.

Σημειώνεται πως 3.000 ελληνικά φορτηγά με ροδάκινα για τη ρωσική αγορά (οι βασικές παραγωγοί περιοχές διαθέτουν περίπου τη μισή τους σοδειά στη Ρωσία) γύρισαν πίσω γεμάτα στην Ελλάδα, αφού δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα λόγω των κυρώσεων.

Μεγάλος όγκος των εξαγωγών αφορά νωπά προϊόντα που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν, ενώ οι ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες.

Για τα υπόλοιπα φρούτα που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.

Υπάρχει, ειδικότερα, η σκέψη από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.