Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, είχε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Τριαντάφυλλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κύριο θέμα στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης, ήταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, “οι οποίες στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η οποία απαιτεί την πειστική απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας στις ακραίες και μειωτικές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συμπεριφορές”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε με τις προτάσεις αυτές και ανέλαβε τη δέσμευση να καταθέσει σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα”.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής:

1. Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει ριζικά την πολιτική δίκη, με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της αναγκαστικής εκτέλεσης.

2. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που εισάγουν σημαντικές καινοτομίες στην αντιμετώπιση του ποινικού φαινομένου, με την υιοθέτηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης (plea-bargaining), τη μείωση του πλαισίου ποινών και την επέκταση των χρηματικών ποινών και των εναλλακτικών μεθόδων έκτισης (κοινωφελής εργασία, κατ’ οίκον περιορισμός, ηλεκτρονική επιτήρηση).

3. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, ο οποίος επιφέρει ευρύτατες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των κρατουμένων.

4. Το νέο Οικογενειακό Δίκαιο με ουσιαστικές τομές στο καθεστώς της επιμέλειας τέκνων και της υιοθεσίας και η θέσπιση του Οικογενειακού Δικαστηρίου με εξειδικευμένους δικαστές, υποχρεωτική προδικασία Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και την υποστήριξη ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

5. Η προώθηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση υποθέσεων, Εθνικό Ποινικό Μητρώο κ.α.).

6. Η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και των λοιπών μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

7. Η επανεξέταση του θεσμού των Στρατοδικείων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις