Κρυμμένο σ ένα στενό πίσω από το Ντουόμο βρίσκεται το Palazzo dell`Arte dei Giudici e Notai που στεγάζει το Alle Murate. Μια σειρά από τοιχογραφίες του 12ου αιώνα και ρωμαϊκά ερείπια στο υπόγειο αποτελούν το σκηνικό του εστιατορίου και αναβαθμίζουν την εμπειρία σε ένα επίπεδο πάνω από τη γαστρονομία.
Πως να συγκεντρωθείς στο φαγητό όταν έχεις το αρχαιότερο πορτρέτο του Δάντη να σε κοιτάζει από πάνω; Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τόση ομορφιά αλλά η κουζίνα δεν απογοητεύει και μια εξαιρετική κάβα με μεγάλα κρασιά της Τοσκάνης σε πολύ καλές τιμές συμπληρώνει άψογα τις κλασσικές ιταλικές γεύσεις. 
Ευτυχώς έκαναν την έξυπνη επιλογή η επίπλωση να είναι μοντέρνα με γυαλί, ξύλο και μάρμαρο ώστε ο χώρος να μη βαραίνει και το πρόθυμο και χαμογελαστό προσωπικό όχι μόνο χειρίζεται καλά την αγγλική γλώσσα αλλά διανθίζει τη συζήτηση με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προέλευση των πιάτων και την έμπνευση της «μαγείρισας» Giovanna Iorio.
Γιατί ακριβώς αυτό είναι το Alle Murate, ένα μαγειρείο που προσφέρει κλασσική Ιταλική κουζίνα βασισμένη στην παράδοση με εξαιρετικά υλικά και τεχνογνωσία 21ου αιώνα στην εκτέλεση. Όπως στην περίπτωση του αλμυρού «μπαμπά» που σερβίρεται με μπουράτα, τοματίνια και υπέροχο ιταλικό αγουρόλαδο. Ή οι ζουμερές παπαρδέλες με φαγόπυρο και κανέλα επηρεασμένες από ένα γλυκό που πρόσφερε ένας Γάλλος αριστοκράτης στους Μέδικους. Η Giovanna έχει μια προτίμηση στις σούπες που δεν λείπουν ποτέ από το μενού αλλά με τόση ζέστη που είχε τις απέφυγα. 
Δοκίμασα όμως ένα εξαιρετικό σπαγγέτι με αχιβάδες και αυγοτάραχο που μύριζε ιώδιο αν και τα φύλλα χρυσου που το «έβαφαν» τα βρήκα περιττή πολυτέλεια.  Το καλκάνι που δοκίμασα ήταν καλό αλλά το βούτυρο κόκκινης πιπεριάς  ήταν υπερβολικά έντονο και χαλούσε την ισορροπία του πιάτου.
Τέλειωσα με το Τ-bone steak  που ήταν πραγματικά εξαιρετικό κρέας και άψογα ψημένο αλλά για 90 ευρώ-για 2 άτομα- λίγο υπερτιμημένο. Όσο για τα γλυκά, αν και είμαι της Γαλλικής σχολής, λάτρεψα ένα ζεστό cheese cake με γιαούρτι και κρέμα λεμονιού.
Αυτό που μου άρεσε στο Alle Murate είναι οτι το ψωμί, τα τυριά και τα κρέατα είναι από παραγωγούς που τους βρίσκεις στο Mercato Centrale με αποτέλεσμα τρώγοντας εκεί να έχεις την αίσθηση της συνέχειας ανα τους αιώνες σε μια πόλη που παραμένει ζωντανή και χαίρεται με την ιστορική της μνήμη χωρις να κοιτάζει προς τα πίσω. 
Και χάρηκα που είδα τους Ιταλούς να βάζουν τα καλά τους για να βγουν για φαγητό μέσα στη ζέστη του Αυγούστου. Ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες -καιρικές ή οικονομικές –το να προσέχεις τον εαυτό σου και την εμφανισή σου δίνει χαρά κι ελπίδα.
ΒΑΘΜΟΣ: 7 / 10
Peter Stat www.fnl-guide.com (Copyright permission taken)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις