Ερευνητές στη Δανία δημιούργησαν μια τεχνητή γλώσσα που ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να αξιολογήσει την επίδραση των τανινών στο κρασί πιο αποτελεσματικά από επαγγελματίες γευσιγνώστες.
Όπως αναφέρθηκε στο Tech Crunch, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ACS Nano, υποστηρίζει ότι ο οπτικός νανο-αισθητήρας  είναι ανώτερος κριτής της επίδρασης των τανινών στο στόμα από ότι ένας άνθρωπος, λόγω του ότι είναι απόλυτα αντικειμενικός.
Δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, ο νανο-αισθητήρας που χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες του σιέλου για να ανιχνεύσει το επίπεδο στυπτικότητας οίνου, μετρώντας τα μόρια στο στόμα σας.
«Η αίσθηση προκύπτει  λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ μικρών οργανικών μορίων στο κρασί και πρωτεϊνών στο στόμα σας.
«Αυτή η αλληλεπίδραση παίρνει τις πρωτεΐνες για να αλλάξει τη δομή τους και να συγκεντρωθούν όλα μαζί. Μέχρι τώρα, το επίκεντρο ήταν η συσσώρευση όλων μαζί ,να παίρνουν θέση αρκετά αργά στη διαδικασία, «είπε η ερευνήτρια Joana Guerreiro, μια φοιτήτρια διδακτορικού στο πανεπιστήμιο.
«Με τον αισθητήρα, έχουμε αναπτύξει μια μέθοδο που μιμείται το δέσιμο και την αλλαγή στη δομή των πρωτεϊνών, δηλαδή το αρχικό μέρος της διαδικασίας. Είναι μια πιο ευαίσθητη μέθοδος, και αναπαράγει την επίδραση της στυπτικότητας καλύτερα», πρόσθεσε.
Η επιστήμη μπορεί  αυτή τη συσκευή να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη στοχοθετημένων φάρμακων. «Ο αισθητήρας θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για την ανακάλυψη και ακόμα την πρόληψη ασθενειών», δήλωσε ο Duncan Sutherland, διευθυντής έρευνας της μελέτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως όπου επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μεθόδους που μιμούνται την ανθρώπινη ικανότητα αντίληψης των γεύσεων.
Εδώ και καιρό, ερευνητές στην Ισπανία εργάζονται για μια «ηλεκτρονική γλώσσα» που μπορεί να προσδιορίσει διαφορετικούς τύπους κρασιών cava, και αυτόματα παράγει ταξινομήσεις παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από σομελιέ.
Επίσης πριν από λίγο καιρό, Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν μια ηλεκτρονική γλώσσα που μπορεί να διακρίνει τις διαφορές στις μπύρες.
Πηγή: www.krasiagr.com
Γιάννης Πλατής ([email protected])
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις