Αν τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ το δυνατό σας σημείο, ίσως να μην φταίτε εσείς αλλά… μια ορμόνη στο σώμα της μητέρας σας, όταν σας κυοφορούσε!

Μια έρευνα συνδέει τα επίπεδα της ορμόνης θυροξίνης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις μαθηματικές ικανότητες του παιδιού στην ηλικία των πέντε ετών.

Τα παιδιά των οποίων οι μανάδες εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να… μην τα πηγαίνουν και τόσο καλά στα αριθμητικά τεστ, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Η θυροξίνη, η οποία περνά από τη μητέρα στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Martijn Finken μελέτησε σχεδόν 1.200 παιδιά από τότε που ήταν… έμβρυα, μέχρι την ηλικία που πήγαν για πρώτη φορά σχολείο. Μέτρησε τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνέκρινε τα αποτελέσματα με τις επιδόσεις των παιδιών σε αριθμητικά και γλωσσικά τεστ στην ηλικία των πέντε ετών, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Όσα παιδιά είχαν εκτεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα θυροξίνης μέσα στη μήτρα, εμφάνιζαν 90% περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στα μαθηματικά.

Μάλιστα, αυτό ίσχυε ακόμη κι όταν λαμβάνονταν υπόψη το οικογενειακό υπόβαθρο και η γενικότερη υγεία του τη στιγμή της γέννησης.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι –όπως ανέφερε η έρευνα- τα επίπεδα των ορμονών δεν συνδέονται με τη βαθμολογία τους στα τεστ λεξιλογίου και τις γλωσσικές ικανότητες.

Σύμφωνα με τον Dr Finken αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι γλωσσικές δεξιότητες σχετίζονται κατά πολύ με τον τρόπο ανατροφής του καθενός.

Οι αριθμητικές δεξιότητες όμως, μπορεί να «ανιχνευθούν» πιο άμεσα πίσω στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής –που είναι παιδιατρικός ενδοκρινολόγος στο VU University Medical Center του Άμστερνταμ- θα συνεχίσει την έρευνά του γύρω από την πρόοδο των παιδιών αυτών, καθώς προχωρούν τις σχολικές τάξεις.

«Μένει να δούμε αν οι δυσκολίες αυτές παραμένουν καθώς προχωρά η ζωή των παιδιών. Θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε για να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα αυτό» είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις