Στην αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνει προ μερικών ημερών από τη θέση του τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρεται “το Βήμα”, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν υπήρξε τις τελευταίες ημέρες σοβαρό «κρούσμα» παράνομων υποκλοπών χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο τμηματάρχης αυτός, που θεωρείται αξιωματικός μεγάλης εμπειρίας, είχε την ευθύνη «χειρισμού» του συστήματος μαζικών νομίμων συνακροάσεων, το οποίο έχει έδρα -όπως και ένα αντίστοιχο της ΕΥΠ- στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Επίσης είχε κύριο ρόλο στις έρευνες για τις δύο συλλήψεις του αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, για τη δράση των Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ είχε συμμετάσχει και στον εντοπισμό των αλβανών δραπετών στη Θεσπρωτία, των ρωσοπόντιων δολοφόνων των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη και άλλες σύνθετες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον -όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Βήματος- επί σειρά ετών ήταν προϊστάμενος στην ειδική ομάδα ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είχε επαφή με τη CIA και άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο δημοσιογράφος επικαλείται διαρροές από επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τις οποίες «τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε ότι από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν διακινηθεί παρανόμως CD με ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών. Σε απόλυτη παρέκκλιση βεβαίως με τη νόμιμη διαδικασία για την εξάρθρωση ενόπλων ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων κτλ.».

Μάλιστα -όπως τόνιζει- σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, «το συμβάν αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια, που ζήτησε πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης».

Σχετικό ερώτημα υπέβαλε την Πέμπτη «Το Βήμα» προς το γραφείο του κ. Κικίλια, με τους συνεργάτες του υπουργού να μη διαψεύδουν τις σχετικές αναφορές και να επισημαίνουν ότι «ο υπουργός δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα»!

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται σε αναφορές συνεργατών του απομακρυνθέντος, που επιβεβαιώνουν ότι «πράγματι η απόφαση μετάθεσής του ήταν αιφνιδιαστική. Ποτέ δεν ζήτησε να φύγει από αυτό το πόστο.

Όπως προκύπτει από άλλες αναφορές, ο απομακρυνθείς από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ζητήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα «στα έγγραφα αιτήματα για παρακολουθήσεις που διακινούνται μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής να μην αναφέρονται μόνο αριθμοί τηλεφώνων αλλά και να καταγράφονται τα ονόματα των παρακολουθουμένων. Κάτι που φέρεται να εφαρμόστηκε αμέσως…»

Παρόμοιες διαρροές -σύφωνα πάντα με το δημοσίευμα- για παράνομες υποκλοπές είχαν υπάρξει προ περίπου ενός χρόνου και για επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ.

Με πληροφορίες από το Βήμα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις