Κύπρος: Οκτώ μέτρα-αντίποινα κατά της Τουρκίας

Κύπρος: Οκτώ μέτρα-αντίποινα κατά της Τουρκίας
Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών, πλέει από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Το Barbaros συνοδεύει η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την «Gelibolu».

Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Πληροφορίες, νωρίτερα, ανέφεραν ότι το τουρκικό σκάφος βρισκόταν στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τη Δευτέρα βρισκόταν στο οικόπεδο 3.

Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά.

Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

//www.nooz.gr/uploads/barbarosa2010141.jpgΟ ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους.

Ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ, στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου.

Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.

Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.

Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

//www.nooz.gr/uploads/cyprusaoz910142.jpg

//www.nooz.gr/uploads/cyprrrriotivc.jpgΟκτώ μέτρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ως αντίδραση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.


Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
  • Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
  • Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
  • Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.


Κύπρος

Στις πάγιες επιδιώξεις, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία απέδωσε τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται στο «επίκεντρο της προσοχής» με την προοπτική ένταξής της στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, και επιδιώκει να «κερδίσει πλεονεκτήματα» στο μέτωπο της Κύπρου.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Λευκωσία αντανακλά τα «σοβαρότατα προβλήματα» που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ σημείωσε, επίσης, πως η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τη λύση του Κυπριακού.


 
Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

//www.nooz.gr/uploads/Barbarosthefrigate.jpgΠεριορισμένες οι αναφορές στον τουρκικό Τύπο στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με την αποστολή του Μπαρμπαρός.

Μόνο η εφημερίδα “Ζαμάν” ασχολείται με το θέμα με τίτλο: "Κρίση σεισμικών ερευνών μεταξύ Τουρκίας και νοτίου Κύπρου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες του Μπαρμπαρός γίνονται ως αντίποινα στις “μονομερείς” εργασίες γεώτρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άρχισε στο τεμάχιο της ΑΟΖ “Ονασαγόρας”.

Λίγο μετά το μεσημέρι, η εφημερίδα “Χουριέτ” στην ιστοσελίδα της με τίτλο "Αντίποινα στο Μπαρμπαρός" αναφέρεται στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία και το Ισραήλ και γράφει ότι για την άσκηση αυτή έπεισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Επίσης, η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα “Ντέιλι Σαμπάχ” φιλοξενεί άρθρο γνώμης Τ/κ δημοσιογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Ε/κ πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναστέλλοντας τη γεώτρηση μέχρι τη λύση του Κυπριακού.