Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι περίπου 30 φοιτητές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος και εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε αυτό, αποχώρησαν.

«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τροπο» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με τον πρύτανη, προκειμένου να του δώσει τα συγχαρητήριά του για την ομαλή συνεδρίαση της Συγκλήτου και να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επαναφορά στη νομιμότητα.

Νωρίτερα, κλίμα έντασης επικράτησε έξω από το κεντρικό κτίριο, στα Προπύλαια, όπου ομάδα περίπου 30 φοιτητών ζητούσε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που είναι σε εξέλιξη.

Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία ήταν κλειστή, βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τον νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα.

Αντίθετα οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ ζητούσαν να εκπροσωπηθούν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι θα καταθέσει η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο Αθηνά Αλεξανδρή, επειδή, όπως είπε, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις