Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν περίπου 3.000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πορεία των διαδηλωτών ξεκίνησε από τα Προπύλαια, οι συγκεντρωθέντες σταμάτησαν μπροστά από τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν ολιγομελής ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε νεράτζια προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο προαύλιο της βουλής, ενώ οι Αρχές απομάκρυναν τους εύζωνους από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το επεισόδιο, ωστόσο, δεν έλαβε έκταση και λίγο αργότερα οι δρόμοι, που είχαν κλείσει, δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα, πραγματοποίησε πορεία το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οργάνωση φοιτητών και μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Η πορεία των περίπου 500 διαδηλωτών ξεκίνησε από τα Προπύλαια, έκανε μια στάση στη Βουλή και διαλύθηκε στο ύψος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στο μεταξύ, μειούμενος βαίνει ο αριθμός των καταλήψεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιφερειακών διευθύνσεων, τα σχολεία υπό κατάληψη ήταν σήμερα 253 από 364 προχθές και περίπου 580 την πρώτη μέρα.

“Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων, υπερασπίζουμε τη δουλειά μας και τις ζωές μας και διεκδικούμε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, να επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να επανέλθουν οι εργαζόμενοι διοικητικοί διαθέσιμοι στις θέσεις τους.

Μαζί με τους φοιτητές και άλλα τμήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας αντιστεκόμαστε στην επίθεση που εξελίσσεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην επιδίωξη να μετατραπεί σε ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο χωρίς τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά. Διεκδικούμε άμεσα λύσεις στα επείγοντα εκρηκτικά προβλήματα του Πανεπιστημίου, των εργαζομένων, των φοιτητών”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ.


Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα κινητοποιήσεις, με καταλήψεις στα σχολεία.


Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργου Ορφανού, έχει αυτή την ώρα αντιπροσωπεία των μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαθητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη 1 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατίας, και κατέληξαν στο ΥΜΑ-Θ. Εκεί κρέμασαν πανό στα κάγκελα της πύλης εισόδου του υπουργείου, με συνθήματα όπως “όχι στο νέο Λύκειο – Δωρεάν Παιδεία για όλους”.