"Τριπλό ράπισμα στο πρόσωπο του Ερντογάν"

"Τριπλό ράπισμα στο πρόσωπο του Ερντογάν"
Με εκτενή δημοσιεύματα, ο αιγυπτιακός Tύπος στο σύνολό του, κάλυψε την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, παρόντων του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Μεταξύ των κυριότερων τίτλων εφημερίδων ήταν αυτός της «Al Ahram»: «Αίγυπτο–ελληνο-κυπριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η διάσκεψη κορυφής είναι μία νέα έναρξη στις σχέσεις των δύο χωρών», «Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δήλωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Αίγυπτο στους τομείς συνεργασίας με την ΕΕ», «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς δήλωσε την ενίσχυση στους τομείς εμπορίου, επενδύσεων και ναυσιπλοΐας».

Η εφημερίδα «Al Gomhouria» δημοσίευσε: «Ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στήριξη των κοινών συμφερόντων και ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών», ενώ η «Al Akhbar»: «Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας» και: «Πρόσκληση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά της σύνορα με την Κύπρο».

Η εφημερίδα «Al Wafd» επισήμανε: «Στη λήξη της Διάσκεψης Κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου έχουμε τη Διακήρυξη του Καΐρου. Ιστορική Αφετηρία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Τουρκίας».

Η εφημερίδα «Al Masry Al Youm» φιλοξένησε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τριπλό ράπισμα κόλαφος στο πρόσωπο του Ερντογάν. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μέσω της οικονομικής συνεργασίας».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Al Doustour» τόνισε ότι «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου–Ελλάδας-Κύπρου προστατεύει την περιοχή από το χάος. Η ενεργοποίηση των υπογραφέντων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της κυριότητας των χωρών».

Τέλος, η «Al Youm al 7» χαρακτήρισε το γεγονός του Σαββάτου ως «Ημέρα πολιορκίας της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο», προσθέτοντας: «Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσαν ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι προκλητική και η εφαρμογή της απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή».

Αναλυτικότερα, μεταξύ των δημοσιευμάτων, η εφημερίδα «Al-Dostour», σε δημοσίευμα με τίτλο «Κύπρος και Ελλάδα είναι η πύλη για την ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις Αιγυπτίων αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές της Αιγύπτου» στην ΕΕ, για να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη.

Ο πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών της «Al-Ahram», Saeed Al-Lawendy, τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν μια γέφυρα που θα βοηθήσει την Αίγυπτο να εξομαλύνει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Διευκρίνισε ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες ήταν αντίθετες στην ανατροπή του Μόρσι, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν από τις λίγες χώρες που στήριξαν τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του τον περασμένο Ιούλιο και υποστήριξαν τον πολιτικό οδικό χάρτη και την παρούσα αιγυπτιακή ηγεσία.

Η εφημερίδα «Al-Youm Al-Sabe», στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο: «Η Συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρει ότι η συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί ισχυρό μήνυμα για το μέλλον, όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, αλλά κυρίως για τον πυρήνα της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της συνάντησης του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα ανάμεσα στις τρεις χώρες, ενώ ταυτόχρονα, τα συμφέροντά τους συγκρούονται με αυτά της Τουρκίας» προστίθεται στο ρεπορτάζ, όπου επίσης αναφέρεται:

«Οι τουρκικές βλέψεις στις δύο γειτονικές της χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, είναι διαχρονικές, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς και μόνιμες συγκρούσεις, με κυριότερη την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που είχε σαν αποτέλεσμα την τουρκική κατοχή τμήματος της Μεγαλονήσου.

Επιπροσθέτως, οι Αιγυπτο-τουρκικές σχέσεις είναι οι χειρότερες την περίοδο αυτή, εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας μετά την Επανάσταση της 30ής Ιουνίου να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου και να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που εκτελούν βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Αιγυπτίων.

Για τον λόγο αυτό, η συνάντηση αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τη σημασία του οποίου πρέπει να κατανοήσει πλήρως. Εάν νομίζει ότι δύναται να παίζει με την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, πρέπει να ξέρει ότι και η Αίγυπτος διαθέτει πολλούς άσους που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως αυτόν της συμφωνίας της με την Ελλάδα και την Κύπρο».