Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι βρέθηκε σκελετός νεκρού στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, αρχαιολόγοι διατυπώνουν τις δικές τους υποθέσεις γύρω από την ταυτότητα του νεκρού.

Η αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ χαρακτηρίζει συναρπαστικά τα νέα ευρήματα και γράφει με αναρτήσεις τις στο Twitter:

«Ένας σκελετός στην Αμφίπολη! Είναι πολύ συναρπαστικό! Ήταν όμως εκεί από την περίοδο της κατασκευής ή χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την ταφή του όπως στην Βεργίνα;».

Σε νέο Tweet αναφέρει:

«Το πιο συναρπαστικό είναι πως πρόκειται μάλλον για σαρκοφάγο παρά για το συνηθισμένο κουτί με οστά και στάχτες. Αν ανήκει σε άνδρα, μήπως είναι ο Ηφαιστίωνας; Για να είμαι σαφής, ακόμη κι αν ο σκελετός ανήκει στην εποχή της κατασκευής του τάφου, δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι».

Και συνεχίζει:

«Η καύση των νεκρών ήταν κανόνας στην Μακεδονία (π.χ, στη Βεργίνα), οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως δύο πτώματα ταριχεύτηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα: ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας. Η καύση, στην αρχαιότητα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα με την σημερινή καύση των νεκρών, επομένως παρέμεναν περισσότερα οστά ακέραια».


Τιβέριος: Τα οστά ανήκουν στον Νέαρχο

Ο καθηγητής Κλασσική Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, δηλώνει στο TheToc ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψή του ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένος ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος.

Και δηλώνει:

«Πρώτο σενάριο εξακολουθεί να παραμένει κατά τη γνώμη μου αυτό για τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο. Δευτερευόντως έχω αναφέρει στο παρελθόν το σενάριο με τη γυναίκα του, Ρωξάνη, και το γιο του, Αλέξανδρο Δ’.

Το μήκος, όμως, της βάθυνσης πλάτους στην οποία τοποθετήθηκε το φέρετρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα, (σ.σ. φθάνει τα 2,35 μέτρα) φαίνεται να δείχνει ότι δεν ετάφη παιδί αλλά ενήλικας».

Παλιαδέλη: Σεμνός τάφος, σπουδαίος νεκρός

Την άποψη ότι πρόκειται για έναν σημαντικό νεκρό διατυπώνει στο news247 η Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια κλασσικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

Η κ. Παλιαδέλη αναφέρει: «Πρόκειται για ένα εύρημα πάρα πολύ σημαντικό, διότι τα δηλωτικά κομμάτια του θα αποκαλύψουν το φύλο και την ταυτότητα του νεκρού».

Η ίδια υποστηρίζει ότι είναι «η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την ‘κάσα’ να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο».

Και συνεχίζει:

«Ο συγκεκριμένος κιβωτιόσχημος χώρος υποδοχής του νεκρού μπορεί να είναι σεμνός, όμως όλο αυτό που στήθηκε από πάνω του δεν μπορεί να ανήκει σε κάποιον ‘κοινό θνητό’. Δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Απ ό,τι φαίνεται, άλλωστε, ο τάφος είναι τοποθετημένος συμμετρικά στο συνολικό οικοδόμημα.

Αποκλείω το ενδεχόμενο να προϋπήρχε ο τάφος και από πάνω του να πήγαν να έχτισαν το υπόλοιπο οικοδόμημα. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο, συνολικά, που φιλοξένησε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο».

Ο σκελετός θα λύσει το αίνιγμα

«Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», αναφέρει η Washington Post, προβάλλοντας ανταπόκριση του Associated Press.

Το ABC προβάλλει επίσης το θέμα με τον ίδιο τίτλο, για το ενδεχόμενο ο σκελετός «να λύσει το αίνιγμα» της Αμφίπολης.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο, γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στο λυκόφως της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο, αλλά ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις